Orang ramai dinasihati agar mengurangkan pengambilan cecair yang
menggalakkan perkumpulan air kencing seperti minuman berkafein, kopi,
teh dan air berkarbonat ketika cuaca panas.
Ketua Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Kuala Lumpur (HKL),
Ridzoni Sulaiman berkata, pengambilan minuman berkenaan menyebabkan
individu akan kerap membuang air kecil sehingga mengakibatkan badan
kekurangan cecair.
"Sudah menjadi kebiasaan, bila bangun pagi minum kopi atau teh,
tetapi pada musim cuaca panas ini, ia tidak sesuai kerana akan
menyebabkan kita kerap kencing, sedangkan badan kita memerlukan air yang
banyak kerana suhu panas menyebabkan badan hilang banyak air.
"Seeloknya kita minum jus buah-buahan yang kurang gula. Bagi
membekalkan air yang cukup untuk badan tak semestinya minum sehingga dua
liter air kosong, tapi boleh diperoleh daripada sumber lain seperti
buah-buahan," katanya di sini, hari ini.
Beliau berkata, selain minuman berkafein, pengambilan ubat diuretik
terutama di kalangan pesakit darah tinggi juga boleh menyebabkan
seseorang kerap membuang air kecil.
Sehubungan itu, Ridzoni berkata, pesakit dinasihati agar mendapatkan
nasihat doktor tentang alternatif atau cara untuk mengurangkan dos ubat
berkenaan untuk sementara waktu bagi mengurangkan cecair dalam badan
hilang secara paksa (kencing).
"Di samping itu, yang paling utama ialah setiap individu perlu
memastikan bahawa mereka meminum air yang cukup iaitu kira-kira dua
liter dalam tempoh 24 jam (sehari).
"Boleh minum lima gelas jus buahan-buahan dan lima gelas air kosong
kerana selain membekalkan air, buah juga boleh membekalkan zat-zat lain
seperti sodium, potassium dan vitamin C," katanya.
Ridzoni berkata, bagi golongan berumur 50 tahun ke atas, mereka lebih
mudah terdedah kepada dehidrasi kerana faktor umur yang meningkat
menyebabkan mereka berasa kurang haus.
"Cara yang mudah ialah memeriksa air kencing kerana kencing yang
pekat menunjukkan badan kekurangan air. Selain itu, jika kita melekapkan
bibir atas dan bawah, dan jika ia melekit, seperti terkena air gula,
itu bermakna mereka kurang air.
Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham
Abdullah pula menasihati orang ramai mengurangkan pengambilan makanan
yang pedas bagi mengelak peningkatan suhu badan.
"Ambil makanan mengandungi banyak air seperti buah tembikai, betik
dan tembikai susu, sayur-sayuran contohnya tomato, timun dan sawi, serta
masakan seperti sup, tumis air dan masak pindang boleh meningkatkan
pengambilan air.
"Kita juga boleh mendapatkan sumber air daripada minuman seperti air kosong, susu dan makanan seperti sup dan yogurt," katanya.
Beliau berkata, orang ramai juga boleh melayari laman web Bahagian Pemakanan www.nutrition.moh.gov.my
untuk mendapat maklumat lanjut mengenai Panduan Diet Malaysia atau
kemukakan sebarang pertanyaan yang berkaitan melalui Facebook Bahagian
Pemakanan iaitu Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.
Jabatan Meteorologi ketika dihubungi pula berkata, suhu maksimum di
beberapa bandar utama hari ini termasuk Kuala Lumpur mencecah 34 darjah
kerana negara pada masa ini sedang berada pada penghujung Monsun Timur
Laut dan dijangka berakhir pada penghujung Mac ini.
Kebanyakan kawasan terutamanya di utara pantai barat Semenanjung
Malaysia kurang menerima hujan dalam tempoh yang panjang menyebabkan
berlakunya cuaca panas dan kering. - Bernama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan