Saya memang minat kuih seri muka ini. So timbullah idea membuat panduan resepi kuih seri muka. “Mak, macam mana nak buat kueh seri muka nie”. Nasib baiklah emak masih ada dan sudi memberi tunjuk ajar. Terus terang saya belum pernah membuatnya sebelum ini. Sebab di hotel dulu kuih muih di order dari pihak luar. Yelah kalau buat sendiri memang tak laratlah. Dengan bermacam-macam desert, bun dan kek yang nak disiapkan.
Menurut emak saya, arwah ayah yang selalu buat untuk jualan di pasar malam. Alhamdulillah first trial saya buat, berjaya. Senang je rupanya. he.he.he.. Langkah-langkahnya pun simple sahaja. Ok jom kita belajar membuatnya. Tapi resepi ini telah saya ubah suai supaya mudah, sedap dan senang disiapkan. Semua nak senang kan.
Bahan-Bahan dan Cara Membuat Lapisan Bawah (Pulut)
500gm Beras Pulut
300gm Air
150gm santan pekat
1 sudu besar garam (garam memang guna satu sudu besar ya)
4 sudu besar minyak
Langkah 1: Basuh beras pulut terlebih dahulu. Kemudian campur semua bahan-bahan lapisan bawah ke dalam loyang dan kacau hingga sama rata dengan sudu. Seterusnya masuk ke dalam periuk pengukus dan kukus selama 30 minit. Gunakan api yang sederhana. Biasanya untuk penutup pengukus, kita balut dengan kain untuk mengelakkan air menitis ke dalam loyang.
.
Bahan-Bahan dan Cara Membuat Lapisan Atas
150gm Tepung Gandum
4 Sudu Besar Tepung Ubi
4 Biji Telur
180gm Gula Pasir
450gm Santan Pekat
350gm Air Paip
2 cubit garam
Pewarna Hijau
Langkah 2: Sementara menunggu lapisan bawah (pulut) masak. Campur kesemua bahan-bahan lapisan atas ke dalam bekas dan pukul sehingga gula hancur sahaja. Boleh guna mixer atau whisk atau senduk sahaja. Yang penting kacau hingga sebati dan gula hancur. Untuk pewarna, anda boleh letak seberapa banyak yang anda mahukan. Letak sikit-sikit pewarnanya sehingga warnanya menarik. Nak lagi bagus guna pes pandan.
.
.
.
hairul
Tiada ulasan:
Catat Ulasan