Isnin, 30 Januari 2012

Subhanallah..Kisah sepotong kepala ayam untuk ayah


Ketika petang sepulang kerja seorang suami melihat isteri yang tertidur nyenyak kerana keletihan bekerja seharian di rumah. Sang suami mencium kening isterinya dan bertanya, ‘Mah, sudah sholat Asar ke belum?’ Isterinya terbangun dengan hati berbunga-bunga menjawab pertanyaan suami, ‘sudah yah..’ Isterinya beranjak dari tempat tidur mengambil piring yang tertutup, petang itu isterinya memasak kesukaan sang suami. ‘Lihat nih, saya memasak khusus kesukaan ayah.’ Piring itu dibukanya, ada sepotong kepala ayam yang terhidang untuk dirinya.

Sang suami memakannya dengan lahap dan menghabiskan. Isterinya bertanya, ‘Ayah, kenapa suka makan kepala ayam padahal saya dan anak2 paling tidak suka makan kepala ayam.

'Suaminya menjawab,' Itulah sebabnya kerana kalian tidak suka maka ayah suka makan kelapa ayam supaya awak dan anak-anak mendapatkan bahagian yang terenak.

’Mendengar jawapan sang suami, Terlihat butir-butir mutiara mulai menuruni pipinya. Jawapan itu menyentak kesadarannya yang paling dalam. Tidak pernah difikirkan olehnya ternyata sepotong kepala ayam begitu indahnya sebagai wujud kasih sayang yang tulus kecintaan suami terhadap dirinya dan anak-anak.

‘Mekasih ya ayah atas cinta dan kasih sayangnya.’ ucap sang isteri. Suaminya menjawab dengan senyuman, pertanda kebahagiaan hadir di dalam dirinya.

Subhanallah....Kita seringkali mengabaikan sesuatu yang kecil namun memiliki makna yang begitu besar, di dalamnya terdapat kasih sayang, cinta, pengorbanan dan tanggungjawab sekalipun sesuatu yang kecil itu adalah sepotong kepala ayam.

Semoga dari cerita ini kita boleh mengambil hikmah dengan mencintai setulus hati keluarga kita. Insyallah.segalanyadisini2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...