Isnin, 3 Ogos 2015

Fakta Ini Sebenarnya Palsu Tapi Ramai Yang Percaya!

Ya, kebanyakan fakta yang kita pernah tahu sebelum ini tidak semestinya betul.

Jangan terkejut! Mungkin anda akan rasa tidak percaya dengan pembongkaran beberapa fakta di bawah. Tapi hakikatnya, inilah kebenaran yang selama ini kita tidak tahu. Lihat 11 senarai di bawah:

1. Tembok Besar China merupakan satu-satunya objek buatan manusia yang jelas dilihat dari angkasa menggunakan mata kasar.
Tidak benar.

Tembok Besar China mendapat tempias populariti yang hebat disebabkan mitos ini. Sebenarnya, adalah cukup sukar untuk melihat Tembok Besar China dari mana-mana ruang angkasa. Walaupun berada pada orbit rendah Bumi, Tembok Besar China tidak mungkin dapat dilihat dengan mata kasar. Bahkan dengan bantuan lensa kamera yang cukup besar dan canggih sekalipun, masih mencabar untuk mengatakan jika anda sedang melihat Tembok Besar China atau tidak.

2. Lain bahagian lidah mengesan rasa yang lainTak betul.

Lidah kita mengandungi sehingga 10,000 tunas rasa, masing-masing berisi dengan pori-pori dan reseptor rasa. Sel-sel ini adalah sama pada seluruh permukaan lidah kita. Setiap orang mempunyai bahan kimia dalam air liur, yang berupaya mengesan dan memberitahu kita tentang rasa sesuatu benda atau makanan. Setiap kali air liur yang mengandungi bahan kimia membuat sentuhan dengan mana-mana makanan pada permukaan lidah, tidak kira pada bahagian mana sekalipun, rasanya akan dikenal pasti.

3. Lembu akan naik marah jika ternampak warna merah

Bukan itu sebenarnya.

Krew dari MythBusters TV telah membongkar mitos ini beberapa tahun yang lalu. Mereka berjaya mendapatkan tindak balas yang sama dari lembu jantan ketika matador menggunakan bendera merah, bendera biru dan bendera putih. Sejurus selepas matador mengibarkan bendera, lembu jantan didapati memberikan reaksi yang sama pada ketiga-tiga bendera tersebut. Jadi jelas di sini bahawa warna merah tidak memainkan peranan langsung dalam mendapatkan tindak balas daripada lembu. Pergerakan bendera itu sebenarnya yang menarik minat lembu untuk datang menerjah.

4. Gunung Everest adalah gunung tertinggi di dunia


Ya, memang salah.

Gunung Everest adalah salah satu gunung yang terbesar, tetapi adakah ia juga tertinggi di dunia? Jawapannya bukan. Pengiraan sama ada gunung itu tertinggi adalah ditentukan dengan sejauh mana ia menjulang dari atas permukaan laut. Secara teknikalnya, memang benar Gunung Everest adalah gunung tertinggi di dunia jika dikira dari dasar ke puncak. Namun begitu, jika dikira sekali dengan permukaan bawah laut, Gunung Everest berada di tempat ke-2.

Mengikut pengiraan ini, gunung tertinggi di dunia adalah Gunung Mauna Kea di Hawaii. Ketinggian Gunung Mauna Kea dari permukaan laut ke puncak hanyalah sebanyak 4,206 meter. Tetapi jika dikira dengan bahagian besar yang tenggelam di dalam air, ketinggiannya mencecah sehingga 10,200 meter! Gunung Everest pula mempunyai ketinggian sebanyak 8,848 meter, namun langsung tiada bahagian bawah air.

5. Biawak/Sesumpah berubah warna mengikut persekitaran


Tidak sama sekali.

Saintis bersetuju penukaran warna oleh biawak bukan untuk tujuan menyamar. Ia lebih berkait dengan sistem komunikasi mereka. Selalunya, penukaran warna ini bertujuan untuk memberi isyarat kepada biawak lain, yang dicetuskan oleh perasaan pencerobohan, perlindungan atau keinginan untuk mengawan. Dalam masa 20 saat, biawak ini boleh bertukar warna yang berbeza melalui tindak balas sel-sel dalam otak mereka.

6. Kilat tidak akan menyambar pada tempat yang sama dua kali


Fakta ini tidak benar.

Tidak ada sebab fizikal, meteorologi, geografi atau geologi mengapa kilat tidak dapat menyerang di tempat yang sama dua kali. Setiap kali badai petir muncul, kilat akan mencari konduktor dan pelbagai peralatan logam di atas bangunan tinggi untuk disambar. Kilat dikatakan menyerang konduktor di atas bangunan tinggi dan menara seperti Bangunan Empire State di NEW York, Menara Eiffel di Paris, Menara CN di Toronto, Menara Sydney dan Auckland Sky Tower sebanyak 50-100 kali setahun. Malah pemerhati cuaca dan pemburu ribut di seluruh dunia juga menjamin fakta bahawa petir sering menyerang dua kali di tempat yang sama.

7. Kelawar buta


Tidak, kelawar tidak buta.

Walaupun sesetengah kelawar mempunyai mata yang lebih besar dan penglihatan jauh lebih halus berbanding yang lain, tidak ada satu pun dari 1200 atau lebih spesis kelawar yang buta secara semula jadi. Sebenarnya, kadar penglihatan kelawar dalam keadaan gelap adalah lebih baik daripada manusia. Kelawar juga boleh mengesan jarak dengan menghantar bunyi frekuensi tinggi yang dipantul melalui objek terdekat. Jadi, kelawar sebenarnya tidak buta dan jauh lebih pintar daripada apa yang kita bayangkan sebelum ini.

8. Kolesterol dalam telur adalah buruk untuk jantung


Mungkin tidak.

Anda perlu tahu ada dua jenis kolesterol, kedua-duanya diperlukan oleh tubuh iaitu kolesterol pemakanan dan kolesterol darah. Kolesterol darah terbahagi kepada dua kategori - High-Density Lipoprotein (HDL) dan Low-Density Lipoprotein (LDL). LDL ini adalah salah satu kolesterol yang tidak baik kerana ia melekat pada dinding arteri dan mempunyai potensi untuk membawa kepada penyakit jantung. Lemak tepu adalah penyebab utama dalam meningkatkan kolesterol darah, dan yang penting, kadar LDL ini. Telur, bagaimanapun, tidak mempunyai lemak tepu dan hanya mengandungi kolesterol pemakanan, bukan kolesterol darah.

9. Anda perlu regangkan badan atau 'stretching' sebelum bersenam


Tak payah pun tak apa.

Penyelidikan terkini mendapati terdapat banyak sebab mengapa regangan mungkin tidak bagus seperti yang kita pernah tahu. Salah satunya ialah, regangan sebelum latihan bukan sahaja tidak diperlukan, malah boleh menjadi tidak produktif.

Satu kajian menyifatkan otot adalah sama seperti gelang getah. Seperti mana gelang getah kekurangan fleksibilitinya apabila diregang, otot juga kehilangan beberapa fleksibiliti jika terlalu banyak diregang sebelum latihan sebenar bermula. Terdapat juga bukti-bukti penyelidikan yang menunjukkan sama ada kemungkinan kecederaan atau masa pemulihan, kedua-duanya tidak ada kena-mengena dan tidak dapat dikurangkan dengan regangan sebelum bersenam.

10. Planet Marikh berwarna merah


Ia sebenarnya bukan.

Pengkaji bintang mendakwa planet Marikh tidak bukan berwarna merah apabila dilihat melalui teleskop, manakala gambar definisi tinggi yang ditangkap oleh teleskop Hubble atau ekspedisi robot ke permukaan planet ini telah mendedahkan bahawa, dari dekat, warna persekitaran Marikh sebenarnya lebih kepada kekuningan, dengan warna-warna lain yang turut hadir termasuk emas, coklat, dan warna kehijauan. Dari jauh pula, debu-debu yang berkeliaran di sekeliling Marikh melihatkan seluruh planet ini seperti kemerahan.

11. Anda akan dapat Atritis jika anda "meretakkan" sendi


Jangan risau, anda takkan!

Artritis adalah keradangan sendi. Membunyikan (atau meretakkan) sendi pada mana-mana bahagian badan tidak pernah dibuktikan sebagai penyumbang kepada keradangan sendi, dan kepada mana-mana penyakit lain yang berkaitan. Sehingga kini, masih tidak ada bukti kukuh yang menyokong kenyataan tersebut.

Bunyi "retak" atau "pop" yang kedengaran adalah tidak lebih daripada gas-gas yang berlebihan dibuang dari cecair yang mengelilingi sendi. Apabila tekanan dalam ruang sendi menjadi terlalu tinggi dan lebih banyak ruang perlu diperlukan untuk sendi bergerak dengan selesa, ruang akan terbuka dan gas dilepaskan, maka muncullah bunyi "pop" pada bahagian sendi yang diberi perhatian.

Menarik bukan? Jangan rasa tertipu macam kucing ini pula ya!

 
mynewsvibes.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...