Kita
selalu melihat kempen promosi kesihatan yang menggalakkan pemakanan
tinggi serat. Memang tidak dinafikan serat atau fiber adalah bahan yang
amat penting kepada kesihatan.
Banyak makanan yang dijual sebagai makanan kesihatan sekarang
melabelkan makanan itu sebagai tinggi serat. Kita selalunya agak keliru
mengenai fakta ini kerana pemahaman kita perihal kelebihan serat kepada
kesihatan masih terbatas.
Sebenarnya, terdapat banyak kajian menunjukkan kelebihan pengambilan
serat secukupnya setiap hari mampu mencegah pelbagai penyakit kronik.
Serat sebenarnya adalah bahan karbohidrat iaitu selulos yang terdapat
dalam tumbuhan yang biasanya tidak boleh dihadam oleh sistem
penghadaman dan akan dikeluarkan semula di dalam najis kita.
Ia terbahagi kepada jenis boleh larut dan tak boleh larut. Serat yang
tidak larut boleh kita lihat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan dan
jenis serat boleh larut adalah seperti pektin, inulin dan beta glukan.
Makanan yang tinggi serat adalah seperti beras perang, tepung gandum
serat penuh (wholegrain), oat, kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan.
Kajian mencadangkan pengambilan serat sekurang-kurangnya 30 hingga 32
gram setiap hari cukup untuk memberikan faedah kesihatan dengan
mengurangan risiko penyakit seperti diabetes jenis 2, sakit jantung
koronari, darah tinggi, strok dan kanser.
Kajian menunjukkan pengambilan serat yang cukup membantu mengawal
paras kolesterol, menurunkan tekanan darah tinggi, mengawal paras
glukosa darah, meningkatkan sensitiviti insulin kepada sel tubuh dan
mengurangkan masalah keradangan mikro yang menyebabkan masalah
pengerasan saluran darah atau atherosklerosis.
Kajian menunjukkan pengambilan serat yang tinggi membantu melawaskan
pembuangan air besar dan mencegah masalah sembelit. Ini kerana serat
meningkatkan kadar pergerakan usus dan melancarkan sistem penghadaman
makanan dalam usus.
Kajian juga menunjukkan pengambilan serat yang tinggi mencegah
penyakit buasir dan kanser usus yang berpunca daripada masalah sembelit
kronik.
Pengambilan serat yang tinggi dalam pemakanan juga membantu mengawal
berat badan selain mengurangkan obesiti. Kajian menunjukkan makanan
karbohidrat berserat tinggi juga mempunyai indeks glisemik yang lebih
rendah dan akan membantu mengawal paras glukosa darah dengan lebih baik
di samping mengurangkan kolesterol yang tinggi.
Dalam satu kajian meta analisis di Eropah dan Amerika Utara
membabitkan sejuta peserta menunjukkan penurunan risiko kematian akibat
penyakit kronik sebanyak 10 peratus dengan setiap peningkatan 10 gram
serat setiap hari.
Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan pada 2013
melaporkan setiap tujuh gram lebihan serat yang dimakan setiap hari akan
menurunkan risiko penyakit strok sebanyak tujuh peratus. Jumlah tujuh
gram serat ini adalah seperti pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan
sebanyak dua hidangan tambahan setiap hari.
Satu lagi kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan 2014 pula
menunjukkan pengambilan tambahan 10 gram serat boleh larut berkaitan
dengan pengurangan risiko 15 peratus kematian akibat penyakit kronik
secara umum.
Kajian juga menunjukkan seseorang yang mengambil serat paling tinggi
mengurangkan risiko 25 peratus kematian akibat penyakit kronik seperti
sakit jantung, kanser dan strok untuk 10 tahun mendatang berbanding
dengan seseorang yang sangat kurang mengambil serat dalam pemakanan
seharian mereka.
Serat juga penting untuk kesihatan kerana ia menjadi makanan utama kepada bakteria baik atau probiotik dalam usus kita.
Kuman baik probiotik membantu meningkatkan imuniti atau sistem
pertahanan antibodi tubuh kita. Oleh itu, secara tidak langsung serat
membantu dalam mengekalkan tahap imuniti tubuh yang terbaik.
Kadar pengambilan serat sebanyak 30 gram sehari cukup untuk
membekalkan makanan kepada bakteria baik dalam usus dan membantu
perkembangan baik bakteria di dalam usus kita.
Masyarakat kita sekarang amat rendah pengambilan serat dalam
pemakanan seharian kerana pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang
amat rendah.
Kita selalu lebihkan pemakanan karbohidrat rendah serat seperti nasi
putih, roti putih dan makanan proses berasaskan tepung gandum putih yang
amat rendah seratnya.
Kajian Universiti Harvard menunjukkan pengambilan sayur-sayuran dan
buah-buahan yang cukup dalam hidangan kita adalah sebanyak 50 peratus
daripada jumlah makanan dalam pinggan setiap hidangan yang kita makan
setiap hari.
Kita perlu banyak mengambil makanan yang tinggi serat setiap hari
dengan cara makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran di samping
pengambilan makanan tinggi serat seperti beras perang, roti gandum
berserat penuh, oat dan sebagainya.
Makanan tinggi serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran juga
mengandungi pelbagai khasiat lain seperti vitamin, mineral, antioksidan
dan enzim yang amat baik untuk kesihatan.
Terdapat beribu kajian menunjukkan kelebihan pengambilan buah-buahan
dan sayur-sayuran mengekalkan kesihatan dengan lebih baik dan mencegah
pelbagai penyakit kronik dan di antara punca utama kelebihan ini adalah
kerana kandungan seratnya yang sangat tinggi.
mymetro
Tiada ulasan:
Catat Ulasan