500 gram hati lembu dipotong ikut suka
3 biji bawang besar dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
1 inci kunyit hidup dikisar
3 batang serai dikisar
1/2 lengkuas dikisar
1 sudu besar ketumbar dikisar
1/2 sudu kecil jintan kasar dikisar
1/2 sudu kecil jintan halus dikisar
air asam jawa secukupnya
garam dan manisan secukupnya
11/2 sudu besar kerisik
5 helai daun limau purut (saya suka-suka letak)
15 biji cili api sebiji-sebiji
Cara-caranya:
1. Gaulkan bahan-bahan yang dikisar, air asam, garam dan manisan pada hirisan hati lembu tadi. Perap selama mana yang diingini.
2. Panaskan minyak dan tumiskan perapan hati. Kacau. Masukkan daun limau purut dan cili api.
3. Kacau lagi dan masukkan kerisik ketika hati hampir masak. Gaul sebati.
4. Angkat dan hidangkan.
http://anissdairy.blogspot.my/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan