Jumaat, 3 Julai 2015

Resepi - APAM MENTEGA

 
 Okey, resepi yang nak dikongsi petang ni ialah resepi Apam Mentega dari kak Fiza di My Resipi. Ramai sangat yang dah mencubanya kan. Boleh je google di internet kalau nak tengok hasil apam ni dari blog-blog masakan yang berlainan. 
 
 

APAM MENTEGA
Recipe by: Kak Fiza @myresipi
Tried by: Naz @ovenkecil.blogspot.com

Bahan-bahan ( +-50 biji ):
(A) Bahan-bahan utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega (Naz gantikan kepada majerin)
(B) Bahan-bahan lain:
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair (Naz campur 1/2 susu cair dan 1/2 santan kotak)
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara:
  1. Cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang. Padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  2. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  3. Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  4. Perap selama 1/2 jam.
  5. Panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  6. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
 http://ovenkecil.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...