Ahad, 16 September 2012

KERABU JANTUNG PISANG

Buat Kerabu ni tak susah senang jer.. boleh buat hari ini untuk makan tengahari  diikuti dengan ikan bakar cicah air asam pasti habis seperiuk nasi tu........... Jom layan resepi kerabu ni.

 




Resepinya:-

Jantung pisang - Sebiji ( Potong 4 dan di rebus, rebus jangan terlalu empuk nanti lembik )

Kelapa parut - 1 biji ( kalau besar separuh) - digoreng

Ikan ( Selar/Sardin ) - 6 Ekor/4 ekor bergantung pada size ( Dikukus + asam keping + garam )

Bawang merah (kecil ) - 8 ulas ( ditumbuk)

Lada hitam- 10-15 biji ( ditumbuk)

Serai- 2-3 Batang ( Dimayang halus )

Gula + garam: secukup rasa.


Langkah-langkah :-

Jantung pisang dah masak dimayang halus.

Ikan dibuang tulang, ditumbuk/ Blender

Tumbuk Bawang + Lada Hitam+ Gula + Garam.

Gaul semua bahan dengan kelapa yang dah digoreng tadi. Masukkan serai yang dimayang tadi. Gaul rasa cukup tak garam + gula..dah siap.

Senangkan?


Nota: nak sedap lagi campurkan kacang panjang sekali,  tapi potong nipis-nipis.,
kualigantung

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...