Resepinya:-
Jantung pisang - Sebiji ( Potong 4 dan di rebus, rebus jangan terlalu empuk nanti lembik )
Kelapa parut - 1 biji ( kalau besar separuh) - digoreng
Ikan ( Selar/Sardin ) - 6 Ekor/4 ekor bergantung pada size ( Dikukus + asam keping + garam )
Bawang merah (kecil ) - 8 ulas ( ditumbuk)
Lada hitam- 10-15 biji ( ditumbuk)
Serai- 2-3 Batang ( Dimayang halus )
Gula + garam: secukup rasa.
Langkah-langkah :-
Jantung pisang dah masak dimayang halus.
Ikan dibuang tulang, ditumbuk/ Blender
Tumbuk Bawang + Lada Hitam+ Gula + Garam.
Gaul semua bahan dengan kelapa yang dah digoreng tadi. Masukkan serai yang dimayang tadi. Gaul rasa cukup tak garam + gula..dah siap.
Senangkan?
Nota: nak sedap lagi campurkan kacang panjang sekali, tapi potong nipis-nipis.,
kualigantung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan