Mai kita tengok rupa gulai dan resepinya............. cuba bayang baunya dan rasanya....... best tak...
BAHAN-BAHAN:
BAHAN TUMIS:
majalahrasa
- 300gm rebung | dihiris
- 200gm daging cincang
- 2 sudu makan
- rempah kari daging
- 125ml santan
- 125ml air
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS:
- 4 ulas bawang merah | dihiris
- 2 ulas bawang putih | dihiris
- 2.5cm halia | dihiris halus | dihiris
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 kuntum bunga cengkih
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 tangkai daun kari
- Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bunga lawang, bunga cengkih, jintan manis, kulit kayu manis dan daun kari sehingga berbau harum.
- Sementara itu, masukkan rempah kari daging di dalam sebuah bekas, campurkan dengan air dan gaul rata.
- Masukkan rebung dan daging cincang. Gaul sebati.
- Masukkan ke dalam bahan tumisan tadi. Kacau sehingga pecah minyak dan wangi.
- Selepas itu tuangkan santan. Adun hingga sebati.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan masak selama 20 minit. Angkat dan ketepikan.
majalahrasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan