Sabtu, 11 Ogos 2012

Resepi Rendang Daging

rendang daging
                            Resepi dan gambar rendang daging oleh Chef Sura

Bahan-bahan untuk Memasak Rendang Daging

Bahan-bahan:
1 kilo Daging lembu
1 biji kelapa – diambil santannya
daun limau purut ( di hiris ) @ daun kunyit ( di hiris )
1 – 2 keping asam gelugur @ 1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa
2 sudu besar kerisik ( kali ni saya tak letak – sebab tak ada )







Bahan kisar
10 biji cili kering di rendam dan dibuang biji
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4-5 batang serai
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar

Cara-cara Memasak Rendang Daging

1. Tumis bahan kisar hingga berbau harum. kemudian masukkan daging masak hingga daging kecut.
2. Masukkan santan masak hingga daging lembut. Jika daging belum cukup lembut masukkan sedikit air lagi dan masak lagi sehingga daging lembut.
3. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan serbuk perasa. Kemudian masukkan kerisik, daun kunyit atau daun limau purut yg telah dihiris.
4. Bila sesuai kepekatannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.
 untuk ResipiChef

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...