Selasa, 22 Januari 2013

Masuk Islam Setelah Mendengarkan Lagu Arab


Berdoalah Sesungguhnya Allah Maha Mendengar
Mariano Ricardo Calle namanya. Dia berasal dari Buenos Aires, Argentina. Sebelum masuk Islam, Mariano menganut agama Katolik Roma. Sejak kecil sudah diasuh dan tinggal dalam suasana agama Kristen yang taat.

“Di masa remaja, aku terpengaruh dengan dadah narkotik. Itulah saat-saat dimana aku mulai mencari identiti diri dalam hidup.”

kata beliau mengenang. “Kenal dengan Islam awalnya dari lirik lagu berbahasa Arab. Dia makin tertarik dan secara rutin mempelajari bahasa Arab dan juga Al-quran. Akhirnya, Mariano mendapat hidayah dan pada Juli 2007 memeluk Islam. Berikut kisah lengkapnya.


Kampung Matahari Terbit Di Waktu Malam..


Ungkap Rahsia Yang Maha Agung    

MATAHARI pasti munculnya di pagi hari. Terbit di ufuk timur, menerangi hari hingga saat terbenamnya jelang malam tiba. Namun di Lapland, di negara Findland, kita boleh lihat matahari waktu tengah malam!

Lapland adalah sebuah provinsi di Finlandia yang memiliki luas wilayah 98.946 km dan populasi 187.777 jiwa (2002). Ibu kotanya ialah Rovaniemi. Provinsi ini memiliki fenomena unik yang indah dipandang, Iaitu matahari di tengah malam.


Kucing Comel Yang Jarang Anda Lihat

Keluar je dari rumah, mesti ada satu bende yang tengah "tenang" (usha rapat) aku.. pergh siot, aku tak ganggu dia, tapi dia usha2 aku pehal kan? takper, nyaris dia tak comel je, kalau comel.. tak sampai hati aku nak jerkah2.. tapi yang pelik, time aku ngn member tengah makan, dia boleh buat manja lak, pandai, duduk tersimpul malu la konon, buat muka kelip2 mata, ngiaw2 cikit.. oooo.. time makan jela, tapi bagus lah, maybe dia usha sebab dia ingat aku la tuh.. ngeh2.. tapi, jangan ingat ngko ingaw2, aku dah remove mark aku.. hengat tuh. Cakap pasal kucin, ade beberape jenis kucing yang rasenye korang jarang nampak mereka, erk?!
 
 
 

Serangan Bahan Kimia Amerika terhadap Vietnam Tinggalkan Kesan Mutasi Mengerikan


Agent Orange, adalah nama bahan kimia yang dugunakan oleh Amerika sekitar tahun 1962 hingga tahun 1971 ketika menentang tentera Vietnam. Ternyata bahan kimia tersebut sangat merbahaya dan telah meninggalkan kesan dan mutasi yang amat mengerikan kepada penduduk Vietnam. Berikut 18 gambar kesan yang terjadi akibat serangan itu.
 
 

10 Kereta Konsep Paling Gempak Dan Menakjubkan


kereta-konsep
Apa-apa sahaja rekaan ataupun inovasi yang dibuat di dunia ini semuanya bermula daripada imaginasi. Dari imaginasi itulah pereka akan mengembangkan idea tersebut hinggalah terhasilnya produk akhir sesuatu idea.

Tapi banyak juga idea mahupun konsep yang gagal dan tergendala disebabkan beberapa faktor dan projek tersebut dibiarkan terbengkalai. Untuk memastikan sesuatu idea adalah bernas dan memenuhi kehendak pengguna, selalunya prototaip ataupun rekaan awal akan dibina untuk diuji.
 
 

Gambar : Tempat-Tempat Terpelik Di Dunia.

Ntah dah malas pulak rase nak update pasal masalah "kejiwaan".. terase nak meng review blog orang sambil carik mende2 pelik bin ajaib sikit, kat dunia nih memang banyak mende pelik, tahu tak tahu je.. so skang aku tengah memburu bende2 pelik.. hahaha.. dan sumber macam biasa, dari berbagai sumber dan aku takkan lupe untuk kasi link pada blog yang aku jadikan sumber.. so dont worry, korang kasi aku copy, aku kasi korang traffif, fair enough kan? so moh le review dari satu sumber yang aku dapatkan tentang Tempat-tempat Terpelik Di Dunia.
1. Sealand: a micronation on the waters of the North Sea
Sealand adalah negara kecil yang berlokasi 10 kilometer dari tepi pantai Suffolk, Inggris.
Sealand dihuni oleh keluarga dan kerabat Paddy Roy Bates. Area yang boleh dihuni hanya sekitar 550 m2.
Sealand: a micronation on the waters of the North Sea, negara terkecil didunia
 
 
 

Sony Xperia Tablet Z Diumumkan

Sony mengemaskini produk tabletnya dengan memperkenalkan Sony Xperia Tablet Z baru-baru ini. Ia merupakan tablet Android Sony yang banyak diperkatakan kebelakangan ini.

Sony Xperia Tablet Z 
 

Karya Info | Bakteria Pemakan Daging

**Amaran keras saya berikan kepada sesiapa yang fobia, geli, takut darah dan allergic supaya tidak klik untuk paparan seterusnya. Dibimbangi anda tidak dapat melupakan gambar yang anda pandang. 

Terpanggil untuk berkongsi info tentang Bakteria Pemakan Daging atau Flesh Eating Bacteria [FEB], Abang Bisu gagahkan juga jari jemari ini untuk menaip artikel berkenaan FEB biarpun diri ini sendiri tiada kekuatan berlama-lamaan memerhatikan gambar pesakit.



Jadual Harian Tubuh Kita,Jom Tengok.....Semoga Bermanfaat


Setiap perkara di dunia ini ada turutan atau jadual yang disusun supaya semuanya dapat berjalan dengan lancar dan teratur. Misalnya murid sekolah ada jadual pembelajaran, perjalanan keretapi ada jadual tiba dan bertolak dan macam macam lagi.

 
 
 

5 Ilmuan Masuk Islam Saat Sedang Membuat Kajian, Kebesaran Allah SWT

1. Maurice Bucaille, masuk Islam kerana jasad Fir’aun


 
Dalam pengkajiannya, dia terkejut setelah menemukan sisa-sisa garam yang melekat pada tubuh jasad mumia firaun adalah bukti terbesar bahwa dia telah mati kerana tenggelam. Sedangkan berita ini telah dibicarakan kaum muslimin sejak dahulu lagi, bagaimana ianya boleh berlaku..??
 
 

Kehebatan Arkitek Sang Pencipta

Telah banyak kita saksikan kehebatan penciptaan dalam bidang arkitek ataupun kejuruteraan ciptaan manusia. Kebanyakkan dari mereka ingin mencipta sesuatau yang menakjubkan dan membuatkan manusia-manusia lain teruja dengan hasil rekacipta mereka. Sedar atau tidak, bagi kita umat Islam, kita sebenarnya memiliki Sang Pencipta yang begitu Mahir dalam seni rekaan. Apabila Dia mencipta sesuatu ciptaan, nescaya tiada siapa pun yang mampu menandingi kehebatan penciptaan-Nya. Dialah Allahu 'Azza wa Jalla, Our Great Creator.
 
 
 

Fakta yang Harus Anda Tahu Tentang Kiamat Menurut Rasulullah


Demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. Ingat lima perkara sebelum lima perkara :
 
 

Waktu Jin dan Syaitan Berkeliaran

"Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda:" Apabila petang hari menjelang malam tiba, tahanlah (di dalam rumah) anak-anak kecil kamu, kerana pada saat itu syaitan berkeliaran. Apabila permulaan malam sudah tiba, diamkanlah anak-anak kalian di dalam rumah, tutuplah pintu-pintu (termasuk tingkap) kalian dengan terlebih dahulu menyebut nama Allah kerana syaitan tidak akan dapat membuka pintu yang dikunci dengan menyebut nama Allah sebelum ini, dan ikatlah kendi-kendi air kamu (qirab adalah jama dari qurbah yakni tempat air yang diperbuat dari kulit dan di hujungnya biasa diikat dengan tali untuk menghalang kotoran masuk) sambil menyebut nama Allah, tutuplah bekas-bekas atau wadah-wadah kalian sambil menyebut nama Allah meskipun hanya ditutup dengan sesuatu alakadarnya dan matikanlah lampu-lampu kalian (apabila tidur), "(HR. Bukhari Muslim).
 
 

Isnin, 21 Januari 2013

Kisah Seorang Hamba ALLAH Yang Beribadat Selama 500 Tahun

Dari Jabir r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w. telah memberitahu kami bahawa Malaikat Jibrail telah memberitahu Rasulullah s.a.w katanya:"Wahai muhammad demi Allah yang mengutusmu sebagai nabi yang besar, sesungguhnya ada seorang hamba Allah yang beribadat selama 500 tahun diatas sebuah bukit yang lebar,panjangnya bukit itu 30 puluh hasta kali 30 hasta dan disekelilingnya ialah air laut yang seluas 4,000 farsakh dari tiap penjuru.

Dan di situ Allah s.w.t mengeluarkan air selebar satu jari dan dari bawah bukit dan Allah s.w.t juga telah menghidupkan sebuah pohon delima yang setiap hari mengeluarkan sebiji buah delima. Apabila tiba waktu petang hamba Allah itu pun memetik buah delima itu dan memakannya, setelah itu ia pun sembahyang. Dalam sembahyang ia telah meminta kepada Allah s.w.t. supaya mematikannya ketika ia dalam sujud, supaya badannya tidak disentuh oleh Bumi atau apa-apa saja sehingga tibanya hari berbangkit.Maka Allah s.w.t. pun menerima permintaanya.



Rumah Gelas Dengan Rekaan Yang Sangat Cantik Dan Menarik


Sebelum ini saya pernah paparkan tentang sebuah rumah lutsinar di Jepun yang dibina daripada gelas, kali ini saya nak paparkan tentang senibina yang sama juga cuma kali ini rekaannya lebih cantik dan menarik sedikit.

Rumah yang hampir sepenuhnya dibina daripada gelas kaca ini direka oleh syarikat architecture Santambrogiomilano yang berpengkalan di Milan, Itali. Ianya direka bagi tujuan membolehkannya dibina di mana sahaja dan membenarkan penghuni rumah gelas ini untuk tinggal di dalam persekitaran semula jadi.

Setiap komponen rumah ini dibina sepenuhnya daripada gelas kaca kecuali bagi tingkat bawah. Terdapat dua konsep bagi rumah gelas ini, mengikut tempat ianya dibina, iaitu 'snow house' dan 'cliff house'.
 
 

Seni Bayang - Bayang Photography Yang Brilliant - Terbaik Siot!

"Jenis Kasut Yang Kita Pakai Mencerminkan Personaliti Diri Kita" - Faibo Kapoww! (2010)

Wow! Itu ungkapan pertama dari aku apabila melihat tenik photography yang menarik dihasilkan oleh brader Pol Úbeda Hervàs, seorang photographer yang terkenal. Apa yang beliau hasilkan ialah gambar kasut dan bayang - bayangnya sahaja. Ramai orang mempertikaikan hasil photo Pol Úbeda Hervàs  kerana mereka menganggap ianya hasil dari photoshop. Namun bagi Pol Úbeda Hervàs, beliau tidak terguris hati kerana ianya adalah hasil dari karyanya sendiri.

"Kenapa hanya mengambil gambar kasut dan bayang - bayang sahaja?", beliau menjawap, kasut adalah left over dari personaliti beliau.



Gambar Arnab Comel Yang Sangat Lucu Dan Cute!


Selain kucing, arnab juga sering dijadikan haiwan peliharaan di rumah.

Sebelum ini saya tak adalah minat sangat dengan arnab, tapi lepas tengok gambar-gambar arnab di internet, saya rasa comel juga arnab ni sebenarnya, mungkin lebih comel sedikit daripada kucing sebab badan dia bulat-bulat sikit kan. Hehe.

Arnab merupakan haiwan yang terdiri daripada keluarga mamalia dan terdapat beberapa jenis spesis arnab. Tahukah anda, haiwan pika yang menjadi inspirasi kepada Pikachu dalam kartun Pokemon itu sebenarnya adalah salah satu daripada keluarga arnab. Tapi sayangnya, pika sekarang sedang mengalami ancaman kepupusan.
 
 

Asal - Usul Robot Android

Assalamualaikum..
Haritu cerita pasal logo Apple..hari ni aku nak share pasal asal-usul Robot Android. Kenapa mesti robot warna hijau..apa kaitan Android dengan robot tu.

Sebelum tu aku jelaskan di sini. Apa itu Android. Pada yang tak tahu..Android adalah sistem pengoperasian untuk telefon bimbit (smartphone) yang berasaskan Linux dan ianya telah dipatentkan sebagai milik Google yang bersifat percuma dan terbuka. Kita tidak perlu membelinya. Hanya download sahaja.
 
 

Gambar Haiwan Pelik Tanpa di Edit

Korang nak tengok gambar haiwan yang pelik..Semua gambar nie bukan diedit dengan Photoshop tau.
 







Hebat - Taman Tema Starcraft dan Warcraft Di China

Joyland ialah taman teman bertemakan permainan komputer Starcraftdan Warcraft yang terletak di Changzhou, Provinsi Jiangsu China. Taman tema yang menelan belanja USD 30 Juta (RM 90 Juta) ini dibuka sejak April 2011 dan mempunyai keluaasan 600 0000 meter persegi. Walaupun memaparkan watak Starcraft dan Warcraft, taman teman ini tidak mendapat kebenaran daripada Blizzard. Dibawah ialah gambar yang diambil oleh seorang pembaca Reddit ketika beliau melawat taman teman ini bulan lalu.


jom terjah taman tema ini ;



Makanan Yang Boleh Buat Jadi Pelupa

Tahukah anda sesetengah makanan dikatakan boleh mempengaruhi diri anda untuk menjadi seorang pelupa. Oleh itu, baiklah kita makan secara berpada-pada jenis makanan penyebab pelupa terutamanya sekiranya anda seorang pelajar.


Jeruk Buah-buahan


Jenis-Jenis Makanan Yang Boleh Menyebabkan Anda Menjadi Pelupa



Mongol dan Islam, Apa Yang Pembaca Perlu Tahu..

Bangsa Mongol adalah bangsa daripada Asia Tengah yang menetap di kawasan yang sekarang ini dikenali Mongolia. Namun, pada satu ketika dahulu, empayar Mongol mencecah hampir satu per tiga dunia.

Pada abad pertengahan, bangsa Mongol bangkit sebagai bangsa yang kuat dan berdisiplin ketika dalam peperangan. Mereka tidak bergantung sepenuhnya kepada teknologi terkini melainkan teknik dan kemahiran mereka menunggang kuda. Hampir setiap bangsa seperti Turki, Barber, Mamluk, Anglo-Saxon mahupun Franco di Eropah takut dan gerun dengan kehebatan dan kebengisan Mongol di saat pertempuran. Beberapa ulama dan cendikiawan membicarakan tentang bangsa Mongol ini sebagai bala Allah swt kepada negara-negara yang mereka perangi terutama sekali empayar Islam.

Bangsa Mongol bertanggungjawab terhadap kejatuhan Dinasti Abbasiyyah di Baghdad. Baitul Hikmah yang diasaskan oleh Khalifah Harun al-Rashid musnah dan beribu-ribu kitab dibakar dan dihanyut di Sungai Furat. Air Sungai Furat dikatakan bertukar menjadi kehitaman akibat dakwat yang mencair daripada kitab-kitab tersebut.


Suatu Renungan Buat Jiwa

Renungan jiwa

Seorang ahli Sufi bernama Abu Turab r.a. berkata;
"Wahai manusia ! Kamu mencintai tiga macam, padahal ketiga itu bukanlah milikmu.
1. Kamu mencintai dirimu, padahal diri itu milik hawa dan nafsu
2. Kamu mencintai roh-mu, padahal nyawa itu milik Allah SWT dan
3. Kamu menyintai hartamu, padahal harta itu milik ahli waris turun-temurun."

Di samping itu pula kamu mencari dua macam lagi, padahal kedua itu tidak kamu peroleh yakni istirahat di dunia, dan bersuka ria di dalamnya. Keduanya ini tidak akan ada di dunia, tetapi kesemua tempatnya di Syurga..

Wasiat Nabi kepada Saidina Ali . Tiap sesuatu ,ada penyakitnya..



Doktor Terkenal Di Amerika Adalah Orang Islam


Penonton acara talk show popular Amerika, The Oprah Winfrey Show, pasti sudah tidak asing lagi dengan Doktor Oz. Seorang doktor yang kerap mengisi segmen kesihatan dalam talk show paling popular di dunia itu.

Selain di acara Oprah, Oz juga kerap mengisi sagmen Larry King Live. Sejak tahun 2009, Doktor Oz mempunyai program acara televisyen yang dihasilkan Harpo Productions berjudul The Dr Oz Show.
 
 
 

Misteri Umur 40 tahun menurut Al-Quran

Dalam salah satu artikel pernah membincangkan tentang pertumbuhan otak yang terus berkembang sehingga pada umur 40-an. Kemudian terhenti ketika mencapai usia ini. Dan hari ini para pengkaji telah mengenal pasti perkara tersebut bahawa pertumbuhan otak akan mengalami penurunan setelah mencapai umur tertentu. Terdapat kajian baru yang diterbitkan dari "Jurnal perubatan Britain" yang melaporkan bahawa faktor usia sangat mempengaruhi perubahan kognitif seseorang. Terdapat kes-kes tertentu mengakibatkan timbulnya penyakit Alois Alzheimer atau penyakit lain dari jenis dimensia dan kadang kala bermula pada awal usia, pada pertengahan umur atau hujung 40-an.
 
 

Ahad, 20 Januari 2013

Kisah Si Miskin

Assalamualaikum..
Aku nak korang tengok gambar ini betul-betul..
Tatap dan renung..kemudian barulah baca entri seterusnya....


 
 
 

Taufan merah menghentam barat Australia

 

Pelik betul taufan ni. Menurut berita, taufan ini berwarna kemerah-merahan kerana ia membawa debu pasir sebelum ia menghentam barat Australia. Gambar penuh selepas ini.



COOL - Jam Dengan Sistem Hidrolik Hyt

HYT- the Hydro Mechanical Horologists ialah jam yang unik kerana ia menggunakan sistem hidrolik bagi menunjukkan waktu. Bendalir didalam tiub akan mengalir dan berfungsi sebagai hour hand dalam jam ini. pihak HYT mengatakan jam ini dapat berfungsi berterusan selama 65 jam sebelum perlu dikunci. Bagi mendapatkan jam unik ini bersedialah membelanjakan USD 45 000.

#Belum pernah dibuat orang.


 

Kreatif..Karya Seni Dari Komponen Radio..

 
 
 Karya Seni Dari Komponen Radio..
 
 
 

Terbaru! PETRONAS Temui Telaga Minyak

Penemuan 20 kilometer dari Miri selepas 24 tahun


PETRONAS mengumumkan satu penemuan minyak dan gas di daratan di Sarawak, iaitu penemuan di daratan yang pertama di negara ini selepas 24 tahun.

Penemuan itu dibuat di telaga Adong Kecil West-1, yang terletak kira-kira 20 kilometer di timur laut bandar raya Miri. Ia digerudi oleh JX Nippon Oil & Gas Exploration (Onshore Sarawak) Ltd, iaitu operator bagi Blok SK333, bersama dengan akan usaha samanya,Petronas Carigali Sdn Bhd. 

Pantai Yang Paling Dan Sangat Putih Di Alam Semesta

pantai putih
Tahukah anda bahawa, Pantai Hyams, New South Wales, Australia di iktiraf oleh Guiness Book of World Records sebagai pantai yang mempunyai pasir yang terputih di dunia.
Seputih awan dilangit.
 silenceblogz.com

Remaja Malaysia Cipta Permainan iPhone Terbaik Dunia

Usianya baru menjangkau 17 tahun, namun bakat luar biasa dimiliki pelajar, Syed Muhammad Syed Abdullah mengagumkan berikutan mampu menembusi perisian syarikat telekomunikasi terkemuka dunia, Apple menerusi lima aplikasi dihasilkan untuk iPhone dan satu permainan ciptaannya diiktiraf terbaik dunia.

Ekoran bakat luar biasa itu, dia yang mesra disapa Habib Al-Attas menerima ‘panggilan mengejut’ daripada syarikat Apple di Amerika Syarikat tiga hari lalu untuk dipastikan mengenai aplikasi terbabit sesudah permainan ciptaannya menarik perhatian pengguna iPhone di 30 negara.



 
 
 
 

Tahu Ke Kita Bahawa..



  • Manusia mempunyai lebih kurang 600 otot; tapi ulat bulu ada lebih 4,000!! Hairan tak? 
  • Semut boleh mengangkat 50 kali ganda dan menarik 30 kali ganda dari berat badannya. 


Jom Tengok Alam Semulajadi Yang Indah Di Iran

iran
Cantik kan? Subhanallah, Maha Suci Allah yang menjadikan langit dan bumi dengan sebegitu indah!



Kisah Seorang Jururawat Memeluk Islam


Seorang jururawat dari Amerika Syarikat bercerita mengenai perjalanannya memasuki agama suci kita, Islam. Pertama kali aku mendengar bicara mengenai Islam ialah ketika sedang menonton satu program di TV. Aku ketawa mendengar apa yang diperkatakan oleh mereka.

Setahun selepas itu, sekali lagi aku mendengar tentang ajaran Islam. Kamu tahu di mana? Di hospital tempat aku bekerja.
Hari itu sepasang suami isteri datang membawa seorang wanita tua yang sakit tenat. Si isteri duduk di hadapan tempat dudukku memerhatikan aku menjalankan tugasku. Aku perhatikan dia benar-benar dalam keadaan resah. Sekali sekala dia mengesat air matanya yang tak henti-henti mengalir.


Sebenarnya Wanita



DUHAI ORANG PEREMPUAN.
Peliharalah dirimu dari imej penggoda. Jadilah....

1. Wanita berwawasan.

2. Bersopan-santun pakaian dan tingkah lakumu.

3. Ingatlah bahawa tangan yang mengoncang buaian bukan saja dapat mengoncang dunia, malah mengoncang iman lelaki.
 
 
 
 

Kotak Yang Masih Di Cari Oleh Yahudi

Dan Nabi mereka berkata lagi kepada mereka: “sesungguhnya tanda kerajaan Talut itu (yang menunjukkan benarnya dari Allah) ialah datangnya kepada kamu peti Tabut yang mengandungi (sesuatu yang mamberi) ketenteraman jiwa dari Tuhan kamu, dan (berisi) sebahagian dari apa yang telah ditinggalkan oleh keluarga Nabi-nabi Musa dan Harun; peti Tabut itu dibawa oleh malaikat. Sesungguhnya peristiwa kembalinya Tabut itu mengandungi satu tanda keterangan bagi kamu, jika betul kamu orang-orang yang beriman”.Surah al-Baqarah ayat: 248

Apabila bani israel dizaman Nabi Daud meminta seorang raja untuk menyatu padukan mereka dan memimpin mereka untuk menghadapi peperangan, Allah memperkenankan doa mereka, Allah jadikan Tolut sebagai raja mereka dengan didatangi oleh malaikat peti Tabut sehingga mereka dapat mengalahkan musuh-musuh mereka. Peti tersebut mempunyai barang peninggalan Nabi Musa, Nabi Harun dan barang-barang orang-orang soleh dari keturunan yahudi.


Sabtu, 19 Januari 2013

Kisah 10 Manusia Yang Pernah Sampai Ke Neraka


Jom baca kisah-kisah mereka yang pernah sampai ke neraka.

1. PDT. PHILLIP MANTOFA
Dibawa ke neraka oleh Tuhan tarikh 1 Januari 2000. Di sana beliau melihat bagaimana orang-orang yang tidak mengenal Tuhan diseksa oleh iblis terus menerus tanpa berhenti. Dia melihat jurang api tanpa asas dan melihat wanita yang suka berselingkuh serta lelaki yang suka melancap sedang diseksa.




Teka - TekiI Yang Layak Kena TAMPAR!!



1) Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman?

Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu lu tido balik….
 
 

Jambatan Untuk Pejalan Kaki di China

 Jambatan  Pejalan kaki terbesar di dunia hanya di negara China sahaja.
jambatan ini dibina untuk pejalan kaki untuk melintas jalan.Penggunaan jejantas ini dapat mengurangkan lagi kadar kemalangan..dengan rekaan unik lagi masyarakat di china lebih suka menggunakan jejantas ini.

Gambar Terumbu Karang yang Sangat Menakjubkan Diambil Secara Makro


Terumbu karang ataupun batu karang adalah satu ekosistem marin yang unik dan menakjubkan. Ia dikatakan telah wujud sejak beribu tahun malah mungkin berjuta-juta tahun lampau. Ia terbina daripada organima-organisma kecil yang terkumpul sehingga membentuk terumbu karang berkenaan. Post kali ini kami ingin kongsikan bagaimana rupanya terumbu karang yang sangat cantik diambil secara makro. Sehingga boleh nampak organisme kecil yang membentuk terumbu karang berkenaan.



 Gambar Terumbu Karang yang Sangat Menakjubkan Diambil Secara Makro
                                                      cantik woo terumbu karang ni....... lepas ni 



10 Buah TasikkBawah Tanah Yang Tercantik

Biasanya kalau disebut tasik, ianya akan berada di kawasan lapang, tepi-tepi gunung, dan kawasan hutan di atas tanah. Tetapi sebenarnya, ada juga tasik-tasik yang letaknya di bawah tanah dan di dalam gua.

Berikut adalah gambar-gambar tasik bawah tanah yang tercantik di dunia.

Kisa Sebenar Rasuk Merasuk Di UITM Lendu





Bila bercakap soal histeria, meracau, kena rasuk dan sebagainya, memang tak boleh dipisah dengan kehidupan pelajar berasrama terutama dalam asrama perempuan.

Terbaru, dengarnya kejadian sebegitu semakin menjadi-jadi di UITM, Lendu, Melaka. Dalam sebuah laman blog, http://theruzannapages.wordpress.com, penulisnya yang juga penuntut di situ mendakwa kejadian tersebut boleh dikatakan berlaku setiap hari di situ.

Semakin hari berlaku kejadian menakutkan di Lendu ini, setiap malam ada saja kes kecurian, kena rasuk dan pukau.
 
 

Tips - Kenali Perihal Tangisan Bayi


pix
Bagi yang pertama kali bergelar ibu pastinya pelbagai perkara mengenai perihal bayi mesti diketahui termasuk perihal tangisan bayi. Tahukah anda setiap tangisan bayi mempunyai pengertian yang berbeza. NORHASLIZA YUSOFF mendapatkan jawapannya daripada Perunding Dunstan Baby Language Malaysia, Uswatun Hasanah bt Mohd Habib mengenai rahsia tangisan bayi anda.

“Saat hamil kali pertama dahulu, seringkali saya menerima pelbagai nasihat percuma daripada “pakar-pakar” tidak bertauliah tentang 1001 perkara berkaitan bayi. Antaranya: “ Kalau anak kau menangis nanti jangan asyik nak angkat dukung saja. Nanti budak tu jadi mengada-ngada nak di dukung selalu”.

Saya yakin ramai juga di luar sana pernah menerima nasihat yang serupa.

Soalnya: Perbuatan kerap mengangkat atau mendukung bayi yang menangis akan menjadikan bayi kuat menangis dan mengada-ngada, mitos atau fakta?” - Uswatun Hasnanah


Cerpen - Tuan Singa Suka Aku?

Nama Pena: Cahaya Faliya

 
“Sarah!!” jerit Faiz dari kamar.
 
“Ye tuan…” sahut Sarah sambil terkocoh-kocoh menuju ke kamar tuannya yang garang macam singa.
 
“Kau buat apa dengan baju aku ni hah?!” jerkah Faiz sebaik sahaja kelibat Sarah muncul dikamarnya. Habis bajunya bertompok-tompok warna putih. Pasti berendam dengan clorox.
 
Aduh! Mati aku. Tulah kau, Sarah. Bergayut sakan dengan Fatin. Sampai kau lupa yang kau letak clorox dalam mesin basuh. Yang tangan ni gatal-gatal terus sumbat baju tuan singa ni kenapa? Dalam tak sedar, Sarah mengetuk kepalanya sendiri.
 
 
 

HAPIfork: Garpu Canggih yang Dapat Membatu Anda Makan dengan Lebih


CES ataupun Consumer Electronics Show sedang berlangsung ketika ini (8-11 Januari 2013) dan sama seperti tahun-tahun yang lepas, banyak syarikat-syarikat yang terkemuka memperkenalkan produk baru mereka yang unik dan canggih. Untuk post kali ini kami nak kongsikan kepada anda satu garpu canggih yang diberi nama HAPIfork. Apa yang menarik tentang garpu ini adalah ia dilengkapi dengan teknologi bluetooth dan mampu merekodkan tabiat makan anda. Dengan adanya rekod-rekod berkenaan mungkin ia dapat membantu anda supaya dapat makan dengan lebih sihat.
garpu bluetooth HAPIfork: Garpu Canggih yang Dapat Membatu Anda Makan dengan Lebih Sihat? 
 
 
 

8 Penemuan Hebat oleh Wanita

Di akhir abad ke-20, hanya 10 persen paten penemuan yang diberikan pada kaum perempuan. Bukan berarti kalah pintar dari kaum pria, melainkan butuh waktu puluhan dan mungkin ratusan tahun hingga kaum perempuan bisa sejajar di mata pria.

Contohnya Sybilla Masters yang hidup di abad 18 saat Amerika masih terkenal dengan jaman "wild-wild west". Ia berinovasi dalam proses pembuatan tepung jagung. Hasil temuannya didaftarkan untuk mendapat paten saat pulang ke Inggris di tahun 1715. Ironis, karena masa tersebut tidak mengakui hak kekayaan intelektual bagi kaum perempuan, maka suaminya, Thomas yang berhak mendapat paten.
 
 
 

Buah-Buahan Dalam Al-Quran

Antara kekuatan buah-buahan yang diceritakan dalam Al-Quran adalah:
  • Buah Zaiton atau nama botaninya adalah olea europea, pokok ini banyak ditanam di kawasan Meditranean namun begitu kawasan penanaman yang paling utama adalah di Sepanyol, Turki, Itali, Tunisia dan Morocco. 
    Di dalam Al Quran, buah zaitun disebut oleh Allah sebanyak 7 kali iaitu 2 kali zaiton ia disebut bersendirian manakala 5 kali lagi ia digandingkan dengan beberapa buah lain seperti tamar, delima, anggur dan buah tin (fig). 




Jumaat, 18 Januari 2013

4 Malaikat Yang Muncul Semasa Manusia Sedang Nazak

1- Malaikat pemberi rezeki akan memberi salam dan berkata :
”Akulah yang ditugaskan memberi rezekimu, sama ada di timur atau di barat bumi ini. Maka sudah sampai saat aku tidak dapat memberi rezeki lagi kepadamu walau sesuap rezeki “.



Bandar-bandar diselaputi permaidani putih


KEADAAN iklim di Asia Barat sememangnya mudah dijangka. Cuacanya terik pada musim panas dan dingin serta sesekali diselangi hujan lebat pada musim sejuk.

Bagaimanapun pada minggu lalu, iklim di rantau itu berubah mendadak. Hujan lebat berterusan selama beberapa hari disusuli salji tebal.

Fenomena yang disifatkan terburuk dalam tempoh dua dekad oleh pakar-pakar metereologi menyebabkan ribut salji dan banjir yang melumpuhkan beberapa bandar utama dari Semenanjung Gaza sehingga ke Istabul termasuk Syria yang terjejas teruk akibat konflik yang berlaku hampir dua tahun lalu.

 

Inilah Orang Yang Menemukan Flashdisk


Fujio Masuoka lahir pada tanggal 8 Mei 1943, di Kota Takasaki, Gunma, Jepang, dia adalah penemu dari flashdisk memory. Ketika ia berusia 10 tahun, ibunya mendorong dia untuk belajar matematika dan menyewa seorang guru pribadi. Pada saat ia berusia 12 tahun, Masuoka berhasil menguasai matematika. Di sekolah tinggi, Masuoka terkonsentrasi pada teori, percaya bahwa kemajuan teknologi atau elektronik dicapai hanya melalui kerja teoritis. Sebagai hasil dari studinya, Masuoka juga mengembangkan pemahaman yang mendalam tentang ekonomi dan hukum. Beliau meraih gelar Bachelor of Science, Master of Science dan PhD di bidang teknik listrik dari Tohoku University masing-masing di tahun 1966, 1968 dan 1971. Segera setelah lulus, Masuoka bergabung Toshiba Research and Development Center pada bulan April 1971.
 
 

Goatee: Kambing Yang Pandai Meluncur


Seekor kambing berusia 2 tahun bernama Goatee ini mempunyai bakat luar biasa iaitu pandai mengimbangi badannya di atas surfboard! Haiwan peliharaan Dana McGregor ini dilayan seperti selebriti di Pantai Grover, California dan mendapat liputan meluas daripada media.





Kisah Motivasi Billionaire Termuda Thailand


Pernah tak korang makan snek rumpai laut Tao Kae Noi? Kalau pernah, baguslah sebab dalam post kali ni aku mahu berkongsi sebuah kisah kejayaan anak muda remaja Thailand yang menjadi jutawan pada umur 19 tahun.

Top Ittipat merupakan seorang pelajar bermasalah di sebuah sekolah di Thailand. Top sering dibandingkan oleh cikgunya dengan abang serta kakak nya yang jauh lebih baik daripada Top ketika berada di bangku sekolah sepertinya.



Jenis-jenis kawan yg disebut dlm Al-Quran

1) QARIN =kawan yg sentiasa bersma kita mnyuruh melakukan maksiat & mlnggar perintahNya. 

2) KHAZOOL = kawan yg mnunjukkan dia sgt setia kpd kamu & apabila tiba waktukamu memerlukan pertolongan, dia pergi mninggalkan kamu... 
 

TIPS: Mengatasi Rambut Berminyak.

Cara untuk mengatasi rambut berminyak adalah seperti berikut:-
1- Jangan mencucinya setiap hari. Semakin bersih rambut, semakin mudah pula minyak terserap ke dalam helaian rambut tersebut sehingga menjadi sukar untuk dibersihkan. Pastikan anda mencuci rambut sehingga bersih dari kotoran dan ditanggalkan dengan sempurna.
 
 

Ubat Sangka Baik

Sebaik sahaja pintu klinik dibuka, seorang jejaka tampan bertubuh tegap meluru masuk ke meja pendaftaran. Kebetulan doktor yang memiliki klinik, baru sahaja tiba beberapa minit sebelum jejaka tersebut. Menggeliat-geliat doktor separuh usia itu sebelum duduk di kerusinya. Maklumlah memandu dalam suasana sesak sesiapa pun boleh jadi rimas.

Melihat fail jejaka yang menjadi pelawat pertama kiliniknya pagi itu, sang doktor terus meminta pembantunya memanggil masuk jejaka yang datang untuk temu janji dan rawatan susulan.

"Assalamua'laikum doktor," kata jejaka itu sebaik pintu dibuka.
 
 

KATA-KATA HIKMAH HUBAIB

Gambar hiasan
"Tekunlah beramal dan bermujahadah, cintailah ilmu pengetahuan dan cintailah kehidupan akhirat, jadikan diri kamu sebagai pengembara yang sentiasa dahaga dengan cinta Allah, rahmat Allah dan pengampunan Allah. 
Pandanglah dunia ini bagaikan tempat persinggahan kamu ketika turunnya hujan, apabila berhentinya hujan kamu kembali berjalan menuju ke destinasi asalmu.
 
Sakitilah nafsu mu kerana ia adalah tunggangan syaitan, jika ia lemah maka syaitan akan lemah kerana tiada tunggangan untuk digunakan bagi merosakkan mu. 
 
 

Kisah Mengenai Seorang Paderi Melayu

Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph. Saya di lahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama Kawan-kawan tetapi gagal. Sayaterpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa, tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari Kuala Lumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal di seksyen 14,Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang) .


Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...