Dengan cara mudah, all-in-one method, doh yang boleh dipelbagaikan ikut selera dan sesuai buat sarapan dan minum petang.... :)
Bahan-bahan ( 2 loyang 8 inc. bulat )
- 6 cawan tepung gandum - ayak
- 2 sb yis kering Mauripan
- 2 sk garam
- 4-5 sb gula halus
- 1 cawan susu segar - hangat *
- 1 cawan air - hangat* (campur bahan *)
- 4 sb minyak masak
- secukup inti pilihan
- mentega atau majerin untuk mengoles
Cara-cara
- Satukan 4 bahan pertama dalam mangkuk dan gaul rata.Tuang campuran susu dan air hangat sedikit2 sambil di uli sebati.Masukkan minyak dan uli terus hingga doh menjadi elastik.
- Tutup mangkuk dan diamkan doh selama 45 min atau hingga kembang 2 kali ganda.
- Tumbuk2 doh dan bahagi kepada 6-8 bahagian untuk 1 loyang. Isi inti pilihan jika suka (akak buat roti kosong aje), bulat2kan dan susun dalam loyang yang disapu mentega/majerin.
- Diamkan bebola doh tadi lagi 30 min.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan