ok jom buat Ayam Buttermilk yang sangatlah mudah untuk di masak
Bahan-bahannya :
- ayam yang telah di potong kecil-kecil [perap sekejap dengan kari]
- 3 sudu besar butter [ikut kesesuaian pada ayam banyak ataupun sedikit]
- 2 sudu besar tepung gandum
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1/2 tin susu cair
- 3 bijik bawang kecil - hiris
- 3 bijik bawang putih - hiris
- cili api - di potong [kalau nak pedas letak banyak kalau taknak pedas tak payah letak]
- beberapa tangkai daun kari [lebih kurang 3 batang tangkai daun kari]
Cara nak memasaknya :
- gaulkan tepung jagung dan tepung jagung ke dalam ayam yang telah di perap dengan kari
- goreng ayam sehingga masak [guna minyak biasa sahaja]
- panaskan kuali, masukkan butter.
- butter telah cair, masukkan hirisan bawang, cili api, daun kari.
- setelah bawang sudah garing sedikit, masukkan susu cair.
- setelah susu cair mendidih, masukkan ayam, masak sehingga memekat.
- siap untuk di hidang..sedap di makan masa panas-panas.
--Ayam Buttermilk--
ada kuahnya tapi di dasar mangkuk
anak-anak suka makan sebab ada rasa susukan
memang sedap
nak masak pun senang sangat
kalau ada yang tak suka ayam
korang boleh ubah dengan menggunakan udang...
http://zarenaheeney.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan