Jumaat, 19 Disember 2014

Resepi kek epal yang mudah dan sedap

Dr Fouziah Mohd  
(Bahan A) Bahan-bahan kering untuk digaul rata
3 cawan tepung gandum
2 cawan gula kastor
1 st soda bikarbonat             *st = sudu teh
1 st baking powder
1 st serbuk cinnamon
sedikit garam



(Bahan B) Bahan-bahan untuk diblender
3 biji telur
1 1/2 cwn minyak masak (saya guna sunflower oil)
1 st esen vanila

(Bahan C)  4 atau 5 biji epal merah dibuang tengah dan dipotong sesuka hati dadu.

Cara-cara:
1. Bahan A digaul rata.
2. Bahan B diblender hingga kembang.
3. Tuangkan adunan yang diblender (Bahan B) ke dalam mix bowl dan masukkan bahan A dan kacau hingga sebati.
4. Dah sebati, masukkan bahan C.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celsius (saya guna gas 4) selama 45 minit atau sehingga masak.
6. Siap!

Sangat sedap dimakan panas-panas.

Ni rupa adunan sebelum dibakar....

  
Rupa kek epalku bila masak... Nyum nyum....
 
  
Sesuai juga dijadikan santapan sambil buat kerja....
 
 
  ceritadanishdanumi.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...