Sesekali anda boleh mencuba menu yang berasakan sayuran, Lempeng Lobak Ikan Bilis. Selain khasiat yang tinggi, sayur juga sebahagian menu yang penting yang melengkapi sajian lain. Variasi menu berasaskan sayuran ini pasti menjadi pilihan anda seisi keluarga.




Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
½ cawan kelapa parut putih
80 gm parutan lobak merah
1 ½  cawan air
1 butir telur
3 camca besar minyak
Sedikit garam
Sedikit minyak untuk mendadar

Cara Membuat:
  • Satukan tepung, garam, kelapa dan lobak merah.
  • Dalam mangkuk lain, campurkan air, telur dan minyak.
  • Kacau rata kedua-dua bahagian.
  • Lengser kuali leper dengan sedikit minyak.
  • Ratakan adunan untuk membuat pankek.
  • Terbalikkan untuk masak sebelah bahagian lagi.
  • Hidangkan dengan sambal ikan bilis.
 Nadia Mingguan Wanita