Jumaat, 12 Disember 2014

Tips kawal emosi waktu pagi

Assalamualaikum..Lama tak update pasal tips dalam blog ni..Kali ni nak berkongsi tips pulak yer..Pernah bangun pagi dan korang bad mood?Tipulah kalau tak pernah..Korang rasa bad mood sebab apa?Haa..Mesti buat ni tak kena,nu tak kena..Jangan biarkan semua tu mengganggu kehidupan seharian kita yer..Tak elok..Meh nak kongsi tips macam mana nak kawal emosi waktu pagi.. ^_^



1.SIAPKAN PAKAIAN
-Sebelum tidur,sediakan pakaian yg nak dipakai untuk esok pagi.Kalau perlu gosok,gosok pada waktu malam.Jangan buat esok pagi masa nak pergi kerja yer..Mana nak taw tiba-2 ada kecemasan pagi tu,tak sempat nak gosok baju pulak..Takkan nak pi kerja dengan baju yg berkedut-2 kot kan..Mesti spoil mood..



2.CAS SEMUA GADJET
-Ambil semua gadget korang,tak kiralah sama ada handphone pintar,handphone tak pintar,ipad,powerbank dan apa-2 sajalah,korang caj sampai bateri penuh pada waktu malam sebelum tidur.Secara psikologi,bila korang bangun tidur esok pagi pastu tengok semua gadget tu bateri penuh mesti korang happy kan..Kan..Kan..ececeh,tak mengaku. :P



3.SENARAIKAN APA YANG KORANG NAK BUAT
-Untuk elakkan rasa tertekan waktu pagi dok fikir apa yg korang nak buat,apa kata kalau korang buat senarai perkara yg perlu korang lakukan supaya memudahkan korang menyelesaikannya..Cara tu jugak boleh menjimatkan masa dan korang takkan terlupa..



4.SENYUUUMMMMMMMMMMMMM
-Masa bangun tidur tu,cuba senyum sambil menggeliat.Ini dapat membuatkan korang teringat perkara yg indah dan secara tak langsung semangat positif mula timbul dalam diri..Kalau boleh,elakkan bangun dalam keadaan terpaksa dan muka 'ketat' taw!



5.MANDI SAMBIL MENYANYI
-Sewaktu sedang mandi,tak salah kalau korang menyanyi.Bukanlah nyanyi kuat-2,cukup sekadar untuk korang yg dengar.Dan sambil menari-2 sikit..hehe..Jangan malu,tak dak sapa nak tengok kan..Sebab boleh menjadikan kita lebih segar dan bersemangat untuk terus bersiap.Tak percaya?Cuba try test.. :P



6.DENGAR LAGU KESUKAAN
-Masa bersiap-siap nak pi kerja tu,apa kata kalau korang pasang dan dengar lagu kesukaan korang..Hasilnya sama seperti korang mandi sambil menyanyi tadi
 http://sitizawiah95.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...