Selain kek dan pastri, brownie adalah pilihan ringkas untuk minum
petang. Kurang manis dan agak keras teksturnya daripada kek. Inginkan
kelainan rasa, pelbagaikan isiannya dengan kekacang, buah-buahan kering
atau cip coklat. Yang pasti kesedapannya pasti menggigit jari. Jom cuba
buat sendiri.
Bahan-bahan:
250 gm mentega
1 cawan serbuk koko
1 ½ cawan gula kastor
½ cawan susu UHT
3 butir telur gred B
1 sudu teh vanila
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar soda bikarbonat
Bahan topping:
500 gm krim keju
1 ½ cawan gula kastor
2 butir telur
Bahan filling:
Pelbagai jenis kekacang
Karamel Bergaram
Cara-cara menyediakannya:
Bahan-bahan:
250 gm mentega
1 cawan serbuk koko
1 ½ cawan gula kastor
½ cawan susu UHT
3 butir telur gred B
1 sudu teh vanila
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar soda bikarbonat
Bahan topping:
500 gm krim keju
1 ½ cawan gula kastor
2 butir telur
Bahan filling:
Pelbagai jenis kekacang
Karamel Bergaram
Cara-cara menyediakannya:
- Cairkan mentega dan serbuk koko atas api kecil. Tutup api dan angkat.
- Masukkan gula, telur satu persatu, vanila dan susu.
- Kemudian masukkan tepung yang telah dicampurkan dengan soda bikarbonat dan serbuk penaik. Kacau sebati.
- Tuangkan ke dalam bekas dan taburkan kekacang ke dalamnya.
- Bakar selama 15 minit dalam ketuhar pada suhu 180°C menggunakan api atas dan bawah.
- Sediakan topping – putar krim keju dan gula sehingga hancur. Kemudian masukkan telur dan putar lagi hingga kembang.
- Keluarkan brownie yang telah masak. Tuangkan topping yang telah dipukul tadi. Ratakan.
- Paipkan karamel dan hiaskan mengikut kreativiti anda. Bakar sekejap menggunakan api atas sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan