Apa khabar semua? lama sungguh Kasih Suci tidak berkongsi resepi masakan bersama kalian semua. Kebetulan Kasih Suci ada memasak makanan kegemaran kami sekeluarga iaitu gulai perut bersama rebung. Makan bersama nasi panas dan sambal belasan memang sedap ni, jika ada ikan kering dan ulam-ulaman kampung terus makan tak menoleh kiri kanan dah kan?
Okey jom kita semak resepi mudah dari Kasih Suci ni.
Bahan-bahan:
500 gram perut lembut(basuh bersih dan rebuskan, kemudian hiris nipis memanjang)
cili api tiga biji
kunyit hidup 2 cm
halia 1 inci
kelapa parut 1/2 biji kelapa(ambil santan pekatnya saja sekadar tenggelam rebung dan perut tadi)
garam
serai sebatang(dititik/diketuk sedikit)
sekeping asam gelugur/asam keping
Caranya:
kisar lumat cili api, halia dan kunyit hidup. masukkan
kedalam periuk bersama rebung dan perut yang telah ditoskan dari air
rebusan tadi. Masukkan santan, asam keping, serai dan garam. sentiasa
kacau kuah tadi dengan api sederhana supaya ia masak sekata dan tidak
meruap. Biarkan mendidih hingga masak.
Hidangan ini tidakla terlalu pedas, bagi mereka yang gemar memakan
masakan yang pedas boleh menambah jumlah cili api tersebut. Biasanya
Kasih Suci akan gunakan cili api dalam jumlah ganjil mengikut petua
orang lama katanya jika nombor ganjil kita tidak akan merasa pedas yang
teramat dan tidak akan sakit perut akibat pijar cili api
tersebut…wallahua’lam.
ammarblog.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan