Selasa, 28 Februari 2012

Resepi - Daging Briani Panggang

Resepi yang mudah dan sedap .
 



Bahan-bahan:

500 gm daging  - dibersihkan dan dituskan sehingga betul-betul kering
3 sudu besar rempah briani
2 labu bawang besar - dikisar
1/4 cawan susu cair
1/4 biji lemon - ambil jusnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun pudina dan daun ketumbar
3 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kelopak bunga lawang
1 cm halia - dikisar
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
1/4 cawan air
3 biji tomato - rendam seminit, buang kulit dan cincang halus
6 biji kacang madu
1 batang lobak merah
3 sudu besar bawang goreng

Cara Menyediakan:

1. Sangai kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi kemudian dikisar kering.

2. Campurkan ke dalam rempah briani bersama bawang besar yang dikisar dengan sedikit air, halia dan satu sudu besar minyak.

3. Ambil sedikit rempah yang siap digaul, lumur pada daging dan perap selama setengah jam.

4. Letak di dlam dulang ketuhar yang beralas kertas timah dan bakar hingga masak.

5. Sementara itu, sediakan kuahnya dengan memanaskan lebihan minyak bercampur minyak sapi. Tumis lebih rempah tadi hingga naik bau.

6. Tuangkan susu yang dicampurkan dengan jus lemon untuk dijadikan susu masam diikuti air dan tomato cincang. Didihkan hingga pekat.

7. Sebelum diangkat, masukkan daun pudina dan ketumbar, perisakan dengan garam serta gula.

8. Keluarkan dulang pembakar berisi daging, tuangkan kuah di atasnya, aturkan hirisan lobak merah serta kacang madu yang disapu dengan lebihan minyak daripada kuah dan bakar sebentar di dalam ketuhar.

9. Untuk menghidang, hiris daging dan aturkan di dalam pinggan. Hidang bersama kacang madu, lobak merah dan taburkan bawang goreng di atasnya.

saji

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...