Khamis, 16 Januari 2014

Resepi - Mee Siam

 
Kena cuba  masak baru tau apa rasanya
 
 
Bahan-bahannya:)

1/2 peket bihun-rendam dengan air paip hingga lembut.
5 ulas bawang putih.
7 ulas bawang merah-potong nipis.
2 tbsp udang kering.
3 biji cili kering-rebus sekejap-tos.
1/2 tbsp taucu.
10 ekor udang-buang kulit.
Garam secukup rasa.
Gula secukup rasa.
Sedikit kicap manis.
sedikit sos tomato.
2 keping tahu-dadu dan goreng.
1 cawan tauge.
3 pohon daun kucai-potong aga-agak 2 inci.

Hiasan:
1 biji cili masak-potong nipis.
Segenggam kacang tanah-goreng tanpa minyak & tumbuk kasar.
2-3 biji limau kasturi.
Daun bawang.
3 biji telur-rebus.

Sos Taucu

6 tangkai cili kering-rebus& tos.
1 tbsp taucu.
1 tbsp udang kering.
3 ulas bawang putih.
5 ulas bawang merah.
Gula secukup rasa.
Air secukupnya.

Cara-caranya:)


  • Kisar bawang putih,taucu,udang kering,cili kering  dengan sedikit air hingga halus.
  • Panaskan minyak ,goreng bawang merah hingga raggup-ketepikan.
  • Dengan mengguna minyak yang sama ,tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan udang dan gaul hingga rata.Masukkan sedikit air .
  • Masukkan kicap manis,sos tomato ,gula dan garam(jika dah masin tak perlu masukkan garam.)
  • Kemudian masukkan bihun.Gaul rata.Jika perlu tambahkan sedikit lagi air.
  • Masukkan bawang goreng,tauhu goreng,daun kucai dan tauge.Kacau hingga sekata.
  • Siap untuk dihidangkan bersama sos taucu,potongan telur rebus,daun bawang,taburan kacang tanah ,limau kasturi dan hirisan cili masak.
Sos Taucu:)



  • Kisar bawang merah,bawang putih,cili kering,taucu  dan udang kering hingga hancur.
  • Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan sedikit air.
  • Masak hingga mendidih.
  • Kemudian masukkan gula secukup rasa.
  • Jika suka sos yang cair tambahkan lagi air atau jika suka sos yang pekat ,masak sehingga sosnya pekat.
 http://mamakitchen-makcikmanggis.blogspot.com/
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...