Telur sering disebut-sebut sebagai makanan yang sihat mungkin boleh mengakibatkan buruk terhadap kesihatan arteri.
Putih telur diketahui bermanfaat bagi kesihatan kerana tinggi
protein, tapi sayangnya kuning telur mengandungi kolesterol tinggi yang
hampir sama bahayanya dengan nikotin rokok terhadap arteri.
Sebuah kajian yang dilakukan oleh para penyelidik dari Western University di Kanada dan diterbitkan dalam jurnal Atherosclerosis menunjukkan bahawa diet kaya kuning telur boleh menyumbat arteri dan mengembangkan aterosklerosis.
Seperti dipetik dari onlymyhealth, Jumaat (7/9/12),
aterosklerosis adalah suatu keadaan perubatan yang boleh menyebabkan
serangan jantung dan stroke, akibat pengumpulan plak di sepanjang
dinding arteri.
Penyelidik di University Hospital juga melakukan kajian terhadap
pesakit aterosklerosis tentang gaya hidupnya sehari-hari, pengambilan
ubat-ubatan, riwayat merokok dan pengambilan kuning telur satu minggu.
Kadar daripada 1.262 pesakit menunjukkan bahawa plak pada dinding arteri
mengalami peningkatan secara signifikan selepas usia 40 tahun.
Tetapi peningkatan secara eksponen jug aterjadi pada pesakit yang
mempunyai kebiasaan merokok dan yang mengambil kuning telur secara
teratur. Besarnya pengaruh kuning telur dalam penumpukan plak arteri
hampir dua pertiga dari pengaruh rokok.
Merokok secara langsung dapat mempengaruhi pembuluh darah dan
pembangunan plak, sedangkan pengambilan kuning telur mempunyai kesan
yang tidak langsung, iaitu dengan menjejaskan kolesterol darah secara
keseluruhan.
Tahap kolesterol yang tinggi dalam darah menyebabkan pengumpulan
plak arteri secara berperingkat. Selain makan kuning telur, ada
faktor-faktor lain yang juga mempengaruhi kadar kolesterol, termasuk
makan makanan berlemak, obesiti, kurangnya aktiviti fizikal dan genetik.
Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kuning telur sangat berbahaya
bagi individu yang berisiko terhadap penyakit kardiovaskular. Namun,
percubaan lebih lanjut dan kajian prospektif masih diperlukan untuk
mengesahkan perkara itu.
Makan kuning telur menjadi bermasalah apabila digabungkan dengan
sosej kerana kedua-duanya menyumbangkan kolesterol dalam peringkat yang
cukup tinggi. Tetap makan kuning telur dengan putih telurnya untuk
menjaga pengambilan lemak tepu dan tahap kolesterol yang lebih rendah
dan dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular secara signifikan.
mummynemo
Tiada ulasan:
Catat Ulasan