Bagi anda yang belum pernah menikmati puding ini, maka saya sarankan agar anda mencubanya untuk pertama kali dan rasanya pasti tidak mengecewakan.
Resepi Puding Raja (Rujukan: Laman Web Rasmi Majlis Daerah Pekan)
Bahan-bahan
4 sikat pisang lemak manis – dibuang kulit {saya guna 3 sikat sahaja}
1 cawan biji gajus – digoreng
2-3 genggam urat emas/jala emas {resepi boleh dilihat di bawah}
200g buah prun – dipotong empat
Buah ceri merah/hijau
2 sudu besar minyak sapi {untuk mengelakkan pisang daripada melekat}
Minyak untuk menggoreng
Untuk Kuah Puding
1 tin (410 g) susu cair/sejat {saya guna 2 tin susu cair Ideal}
3 biji telur – diambil kuning sahaja {saya guna 5 biji telur kuning Gred B}
Daun pandan – disimpul
Air sebanyak ½ tin susu {Air saya gandakan sebanyak 1 tin susu}
1-2 cawan gula (ikut rasa)
Esen vanila
{Saya menambah 1/4 cawan tepung kastard}
Cara memasak
- Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.
- Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan di atas kertas minyak untuk meresap minyak yang berlebihan.
- Goreng biji gajus. {Saya goreng biji gajus dalam minyak yang sama goreng pisang tadi}
Kuah Puding
- Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.
- Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
- Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas.
- Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.
Resepi Jala/Urai Emas (Rujukan: Laman Web Rasmi Majlis Daerah Pekan)
Bahan-bahan
30biji telur ayam – diambil kuning sahaja {saya guna 20 biji telur Gred B)
800g gula halus {saya kurangkan sehingga 400g}
3 helai daun pandan
8 cawan air {saya kurangkan menjadi 4 cawan air}
Daun pisang untuk dibuat corong
Cara memasak
- Tapis kuning telur dan pukul sedikit.
- Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air tersebut mendidih dan berbuih halus, uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
- Angkat dan tuskan.
- Kiraikan urai emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu.
- Hidangkan.
Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas
saduranrasa.blogspot
Tiada ulasan:
Catat Ulasan