Resepi Gulai Sepat Masin dengan Nenas
- 6 -10 ekor Ikan sepat masin
- sepotong nenas ( potong kecil )
- 1 cawan santan pekat
- air secukupnya untuk kuah
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- sebiji kunyit
- sehiris halia
- 6-10 biji cili padi ( ikut kepedasan yang di ingini )
- 2 biji cili merah
- serbuk perasa dan sedikit gula
1. Satukan semua bahan dalam periuk…. kacau hingga mendidih. sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat…
* Ikan sepat masin kalau jenis kecil kena masukan kemudian… kalau masukkan awal boleh cepat hancur…
** Jangan masukkan garam terlebih dahulu…. sebab ikan pun dah masin…. rasa dulu kuahnya… kalau kurang masin baru masukkkan garam. kalau dah masin tak perlu letak garam..
*** kalau nak tumis dulu bahan kisar pun boleh… tapi saya suka tidak di tumis kerana dah ada santan….
potretkasih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan