300 gm udang
1.5 cm kunyit hidup
10 biji pisang abu muda
10 biji cili kering
1 biji kelapa
1 sudu besar minyak
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
Cara:
Buang kulit pisang dan potong serong-serong setebal 1 cm. Rendam di dalam air garam. Tumbuk atau ketumbar, lada hitam, jintan manis, cili kering, bawang putih dan kunyit hidup. Goreng 1 sudu besar kelapa parut. Tumbuk sehingga lumat. Jerang rempah-rempah yang telah di mesin dengan kemancar santan dan kerisik. Masukkan pisang, garam dan udang. Kacau hingga pisang empuk. Masukkan pati santan dan kacau lagi. Apabila mendidih angkat dan ketepikan. Panaskan minyak dan goreng bawang merah yang dimayang dan jintan manis. Apabila kuning kaut dan masukkan ke dalam masakan. Tutup tudung periuk supaya bau wangi terperangkap.
orgbujang.blogspot
Tiada ulasan:
Catat Ulasan