Kepada para
penggemar snek, hari ni edy nak berkongsi dengan korang satu resepi yang
mudah dan ringkas untuk korang. Iaitu kerepek epal berkaramel. Korang
mesti kadang-kadang bosan makan snek yang sama sebagai kudap-kudap, kan?
Jadi, apa kata ubah selera korang untuk makan kerepek epal berkaramel
ni. Jarang kan kita nampak kerepek epal. Korang baca entri ni dan salin
bahan-bahan dan cara nak buat. Sangat senang tau. Jom kita tengok cara
membuat snek yang ohsem ni.
Kerepek Epal Berkaramel
Bahan-Bahan:
1 biji epal [tak kisah apa-apa jenis pun]
1 cawan gula
1 cawan air
Langkah Demi Langkah:
1# Panaskan dulu ketuhar [oven] dengan suhu 350 F [177°C]. Letakkan satu rak berjaring pada dulang pembakar dan sembur sedikit dengan semburan anti-lekat.
2#
Kemudian, potong buah epal nipis-nipis [dalam ukuran 1/16 inci]. Anda
tidak perlu bimbang jika epal masih belum dikupas kulitnya. Anda cuma
perlu buangkan bijinya sahaja.
3#
Selepas itu, masukkan gula dan air sebanyak 3 suku ke dalam periuk dan
didihkannya sambil dikacau. Setelah mendidih, masukkan hirisan epal tadi
ke dalam periuk dan kacau semuanya hingga cukup sebati. Kacau selama 10
minit sehingga hirisan epal tadi kelihatan berkilat. Gunakan penyepit
untuk membuang kepingan-kepingan sirap yang melekat pada hirisan epal.
Setelah itu, angkat hirisan epal dan letakkan pada rak jaring di dalam
ketuhar.
4#
Kemudian bakar hirisan epal tadi selama 15-20 minit sehingga hirisan
epal tadi menjadi warna keemasan. Masa membakar bergantung kepada
ketebalan hirisan epal anda. Jangan anda terfikir apabila melihat
hirisan epal yang sudah keemasan itu sudah menjadi rangup. Salah.
Hirisan epal ini akan menjadi rangup apabila sudah sejuk. Setelah itu,
pindahkan kerepek epal tadi ke atas satu helaian kertas minyak yang
sudah disembur dengan sedikit semburan anti-lekat dan biarkan ia sejuk
sepenuhnya selama 10 minit.
Setelah
sejuk sepenuhnya, bolehlah diletakkan di atas piring dan siap sedia
untuk dimakan. Mudah, kan? Bahannya pun senang dapat kan pasaraya yang
berdekatan. Ha, tunggu apa lagi, jangan tak cuba ya. Hehehe.
traceysculinaryadventures.blogspot.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan