Isnin, 8 April 2013

Resepi - Cucur Jawa atau Cucuq Tuang lagi

Saya buat cucur jawa atau cucuq tuang (mak ngah saya panggil kuih nie sebagai cucuq tuang) ikut resepi yang diberikan oleh minah kepoh kat kampung saya tu. Minah kepoh tu buat kuih nie meniaga.....cucur jawa yang dia buat memang sedap....lembut walaupun disimpan lama. Masa dia bagi resepi tu....tertanya-tanya jugak 'betul ke resepi yang dia bagi....biasanya peniaga tak akan bagi resepi yang tepat hanya yang basic saja?'. So kenalah cuba dulu.... baru tahu betul ke tidak resepi yang dia bagi tu.

Inilah hasilnya.....walaupun ia tak sesedap yang minah tu buat tapi rupaparasnya dah sikit-sikit nak sama walaupun bibir kuih tu tak menjadi sangat, ada kekurangan dari segi rasa dan kelembutan kuih......itu yang kena saya cari. 
 









Inilah resepi yang saya dah cuba untuk kuih nie. Kuih lama yang sangat sedap. Oh ye sukatan kuih nie guna mangkuk ye, biasalah bila dapat resepi dari orang lama....dah tentu macam nie sukatannya. Anda boleh guna apa-apa jenis mangkuk yang ada kat rumah tu.....kalau nak buat sikit boleh guna mangkuk kecil.....kalau nak buat banyak boleh guna mangkuk yang besar sikit....so tak ada ketetapan nak guna mangkuk jenis apa pun asalkan semua sukatan bahan harus guna mangkuk yang sama.

Cucur Jawa/cucuq tuang

photo and publish by resepidaria.blogspot.com

Bahan-bahannya:-

1 mangkuk tepung beras

1 mangkuk tepung gandum

1 mangkuk gula merah

1 mangkuk air (saya tambah lagi 1/4 cawan air)

sedikit garam

Cara-cara membuatnya:-

1. Masak gula merah dan air sehingga gula hancur. Tapis dan biarkan sejuk sedikit.

2. Masukkan semua tepung dan garam dalam bekas dan tuang air gula tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati. Tambah air jika terasa bancuhan pekat. Kacau dengan whisk tangan dan pukul sedikit sehingga ia nampak berbuih buih sikit.

3. Perapkan selama minima 4 jam atau yang paling bagus, bancuh malam dan buat pagi esoknya.

4. Panaskan kuali (jangan guna kuali leper, ia harus kuali yang melengkung) dengan api sederhana sehingga betul-betul panas, tuangkan sesenduk bancuhan dan tunggu sehingga bahagian sudah masak baru di terbalikkan. Guna minyak sebanyak 3/4 cawan sahaja. Bila minyak berkurangan, tambah sikit lagi.

5. pastikan anda tos betul-betul kuih ini supaya ia tidak terlalu berminyak. Guna tisu masakan supaya lebihan minyak diserap.



6. Kuih jawa kira menjadi jika bibir kuih ini tebal. Yang saya buat nie kurang menjadi sangat.

Nota:-

- Kuih nie tak berapa manis sangat sebab saya guna 100% gula merah tapi anda boleh guna 1/2 mangkuk gula merah dan 1/2 mangkuk gula putih. Terpulang kepada anda. Mak saya kata kalau guna gula putih, kuih nie akan jadi lebih rangup.

- Jenis tepung beras yang digunakan mempengaruhi kelembutan kuih ini. Saya guna tepung beras cap 3 gajah sebab tu kuih nie kurang lembut sikit. Jenis tepung beras juga mempengaruhi jumlah air yang digunakan....so saya tambah lagi 1/4 cawan air sebab saya guna tepung beras cap 3 gajah.
 http://www.resepidaria.com

2 ulasan:

  1. Salam. sy try resepi ni dan alhamdulillah menjadi. terima kasih yer. dan mintak halal sy kongsikan semula di blog saya. http://monasrie.blogspot.com/2013/12/kuih-cucur-jawa-aka-mexican-hat.html

    BalasPadam
  2. Nk try resepi ni...permintaan en.hasben..dia siap google tnjuk kuih ni lagi...harap2 menjadi la

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...