Ahad, 5 Ogos 2012

Sup tulang rusuk lembu



Bahan-Bahan:
300 gm tulang lembu – digoreng
8 biji lada sulah
2 kuntum bunga lawang – digoreng
2 kuntum bunga cengkih - digoreng
1 cm kulit kayu manis – digoreng
Lada sulah & garam secukup rasa








2 liter air
8 ulas bawang merah –tumbuk
4 ulas bawang putih – tumbuk
1 hiris halia – tumbuk..1 hiris halia ketuk,1 hiris lengkuas,2 batang serai dititik
1 tangkai daun bawang,.1 tagkai daun sup
bawang goreng

Cara –cara
Rebus tulang, bersama air hingga mendidih dengan menggunakan api besar…bila mendidih masukkun sup bunjut ,bahan tumbuk,halia ketuk dan lengkuas..kemudian masukkan rempah yang digoreng,..masukkan Aji sekali..tutup periuk..kecilkan api..bila tulang sudah empuk masukkan serai dan garam secukup rasa..bila sudah masak ,masukkan dalam mangkuk. perahkan sedikit air limau nipis.. .taburkan bawang goreng,,daun sup dan daun bawang

Sedia dihidang
resepiworld

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...