Selasa, 15 Disember 2015

hiasan 
BAHAN-BAHAN:
350gm peria | dihiris bulat
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu makan tepung gamdum
3 biji cili merah | dikisar
3 ulas bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
50gm udang kering
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya


CARA MEMASAK:
1. Gaulkan peria dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan tepung gandum. Goreng dalam minyak panas sehingga garing. Ketepikan.
2. Ambil sedikit minyak gorengan peria tadi dan tumis bahan kisar bersama udang kering hingga pecah minyak.
3. Masukkan peria, garam, gula dan serbuk perasa dengan secukupnya.
4. Kecilkan api dan gaul semua bahan hingga sekata. Sedia untuk dinikmati.
 
 rasa.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...