Isnin, 1 Oktober 2012

Resepi - Ketam Sambal Taucu


Bahan-Bahan:
1 Kg Ketam
3 sendok besar lada kisar
1 sendok besar sos cili
1 sendok besar taucu
2 biji jus limau nipis
1/2 biji gula melaka(di potong nipis-nipis)
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
 
 
 


Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
7 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
20 biji lada Thailand hijau/merah
1 sudu makan petis/belacan



Cara 

1.panaskan kuali.
2.tumis bahan kisar hingga garing.
3.masukkan sos cili, lada kisar, jus limau nipis, garam, gula melaka dan taucu. Masak lagi sebentar.
4.masukkan  ketam dan tutup kuali, biarkan hingga masak.
macamsedapblog

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...