Barli atau nama botaninya Hordeum Vulgarie dikatakan bijirin
pertama yang telah ditanam di timur tengah kira-kira 9000 tahun dan mungkin
juga merupakan bijirin terawal dan paling penting pada ketika itu. Isi rong atau
bijirin barli boleh dijadikan tepung, emping dan bran. Batangnya boleh
dijadikan kertas dan bahan pembinaaan manakala keseluruhan tanaman boleh
dijadikan sebagai makanan haiwan ternakan.
Pokok barli tergolong dalam keluarga Gramineae dan menyerupai
pokok gandum yang banyak ditanam di Negara-negara barat. Barli ditanam daripada
biji sehinggalah ia menjadi pokok yang tingginya kira-kira satu meter. Bijirin
barli merupakan sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat
kompleks serta vitamin dan galian.
Terdapat dua jenis serat pemakanan iaitu mudah dilarutkan dan
tidak mudah dilarutkan. Barli mempunyai kedua-dua jenis serat ini merupakan
sumber terbaik serat yang mudah dilarut. Kajian klinikal di Australia, Kanada
dan Amerika Syarikat melaporkan bahawa serat daripada barli efektif dalam
merendahkan kolesterol dalam darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli
adalah penting bagi memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.
Beta-glucan adalah bahan utama dalam serat mudah larut yang
didapati daripada isi rong. Barli daripada variety ‘waxy’ lebih tinggi
kandungan beta-glucan daripada jenis barli lain. Tahap beta-glucan yang tinggi
dalam variety barli ini dikatakan bartanggungjawab dalam meningkatkan tahap
glukosa dan lemak dalam darah di kalangan pesakit diabetes tahap 2. Tokotrienol
dan tokoferol (tokol) merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula
jadi. Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan
risiko penyakit barah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.
Barli juga merupakan sumber baik bagi vitamin B dan
sesetengah galian. Kromium sebagai contohnya merupakan galian yang
merangsangkan penyejatan glukosa dalam darah. Penyelidik di England melaporkan
barli mempunyai kromium yang tinggi dan dikatakan merupakan sumber terbaik
kromium. Pesakit diabetes perlu mengawasi tahap gula dalam darah dengan
berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah yang signifikan atau dimakan
sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia (gula dalam darah rendah) boleh berlaku.
Tunas bijirin barli bertindak sebagai pelega, pengeluar kahak
dan pelembut. Kadang kala ia juga bertindak sebagai bahan yang boleh
menyebabkan keguguran. Dikatakan tunas barli boleh digunakan untuk merawat
dyspepsia serta muntah dan kekembungan akibat meminum susu ibu. Sebaik-baiknya
tunas bijirin barli ini tidak diberikan kepada ibu yang menyusukan bayi kerana
ia mengurangkan pengaliran susu.
Bijirin barli pula bertindak sebagai penghadam, pelega dan
dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan berkhasiat atau dijadikan air barli
(rebusan air barli dalam air). Biji barli juga digunakan sebagai ramuan tampal
untuk luka dan luka akibat terbakar. Bijirin barli juga dikatakan boleh
membantu dalam menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera
makan. Air rebusan bijirin barli pula dikatakan mampu diambil sebagai penyejuk
badan.
Selain bijirin barli, daun pokok barli yang berupa seperti
lalang dan berwarna hijau juga dikatakan berkhasiat. Apabila daun ini mencapai
ketinggian sehingga 12 hingga 14 inci, ia mengandungi banyak vitamin, mineral
dan protein dan klorofil yagn diperlukan oleh manusia.
Malah dikatakan jus barli hijau mengandungi 11 kali kalsium
daripada susu lembu, hamper 5 kali besi dalam bayam, 7 kali vitamin C dalam
oren dan 80 mg vitamin B12 daripada 100 gm barli.
Bagi penyakit serius seperti arthritis dan barah, pengambilan
jus ramuan daun barli yang berwarna hijau atau yang telah dikeringkan, yang
diambil dalam jangka masa dua jam selepas makan kepada 20 minit sebelum hidangan
seterusnya dikatakan mampu membuatkan enzim-enzim digunakan dengan baik.
SERIBUPILIHAN
Tiada ulasan:
Catat Ulasan