Sabtu, 6 Oktober 2012

Resepi - Cencaru Sumbat

Assalamualaikum wbt..... salam SABTU dipagi ceria.....n3 kali ni ikan cencaru @jaket pulak....lauk simple masa buka puasa minggu lepas...dah tak ingat hari ape...
Kali ni masak ikut permintaan anak perempuan tunggal (anis) ...lepas tu siap pesan lagi buat cicah budu...tak nak air asam..dah jemu katanya...

Ikan ni pun sesuai n sedap dibakar,nak2 dibalut dengan daun pisang, bakar pulak dengan arang...mak aiii baunye tak boleh nak cakap...mau terkeluar air liur...baunye harum banget... tapi faham2 ajer lah ye...bulan posa mana sempat nak bakar2, jadi untuk menjimatkan masa ucu goreng ajer....
kat bawah ni resipi dia...
 
 
 
 
 
 

Bahan-bahan ;

  1. 5 ekor ikan cencaru (belah belakang)
  2. 1 biji kelapa
  3. 4@5 biji cili padi *
  4. 3 bawang besar *
  5. 2 ulas bawang putih*
  6. 2@ 3 batang serai*
  7. 1 inci halia
  8. 1 biji telor
  9. 2 inci kunyit hidup
  10. garam
Cara-cara ;

  1. Siang ikan dan dibelah belakang 
  2. Bahan bertanda * dikisar dan masukkan kedalam kelapa
  3. Masukkan juga garam
  4. Gaul kan bersama telor
  5. Dah siap bahan tadi, sumbatkan ajer kt belakang ikan 
  6. Boleh lah digoreng...



 
 
Jangan takut kalau tengok macam hangus je ikan tu...sebenarnya tidak...cer tengok isinye...sedang2 elok jer untuk dimamam.....
Oklah... selamat berhujung minggu...wassalam...
UCUBAKERY

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...