Resepi : Ayam Ungkep (Masakan tradisi masyarakat Jawa di Kampung Bukit Hijau, Jeram, Selangor)
Bahan-bahan:
1kg daging ayam - potong 8 - lumur dengan sedikit garam & kunyit - perap seketika
2 batang serai - dititik
3 cawan air
minyak
garam / gula / perasa pilihan
2 helai daun salam - saja Amie tambah, sebenarnya orang kampung kami tak gunakan daun salam
Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
sejemput ketumbar biji
sejemput jintan manis
sejemput jintan putih
3 cm kunyit hidup
3cm halia
15 biji cili padi
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.
2. Masukkan serai ( dan daun salam) dan daging ayam dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan layu atau berubah warna.
3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan.
4. Tutup kuali rapat-rapat.
5. Kacau sekali-sekala untuk memastikan daging ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.
6. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.
Yang dinamakan
'ungkep' itu ialah semua bahan termasuk garam dan gula hendaklah
dimasukkan bersama menjadi satu supaya mesra dalam keadaan 'diungkep
nang njero wajan!
Kalau ingin
benar-benar menikmati kelazatan Ayam Ungkep, makan dengan nasi panas
tanpa lauk-pauk yang lain! Tapi ingat, jangan sampai lupa diri
pandai-pandai menambah nasi... tambah sekali dua tak apa, tapi kalau dah
sampai 4-5 kali tu Amie tak bertanggungjawab ke atas resepi Ayam Ungkep
ini tau..... hiks!
Best ayam ungkep ni. Baru lepas buat bulan lps. Mase duduk bujang dulu roomate masakkan..
BalasPadam