Bahan2 untuk Nasi
*1/2 sudu makan jintan manis
*1/2 sudu makan jintan putih
*1/2 sudu makan bunga cengkih
*1/2 sudu makan lada hitam
* 1 sudu makan biji ketumbar
*1/2 sudu makan buah pelaga
2 1/2 cawan beras basmathi (apa2 jenama pun boleh)
4 cawan air rebusan ayam (boleh guna kiub pati ayam atau guna air biasa pun bole kalau xbuat stok ayam)
1/2 sudu besar garam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji buah pelaga
kulit kayu manis
bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi
pewarna kuning & oren (kalau xdak ganti ngan serbuk kunyit bancuh ngan ayaq)
Cara-caranya:
*1/2 sudu makan jintan manis
*1/2 sudu makan jintan putih
*1/2 sudu makan bunga cengkih
*1/2 sudu makan lada hitam
* 1 sudu makan biji ketumbar
*1/2 sudu makan buah pelaga
2 1/2 cawan beras basmathi (apa2 jenama pun boleh)
4 cawan air rebusan ayam (boleh guna kiub pati ayam atau guna air biasa pun bole kalau xbuat stok ayam)
1/2 sudu besar garam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji buah pelaga
kulit kayu manis
bunga lawang
2 sudu besar minyak sapi
pewarna kuning & oren (kalau xdak ganti ngan serbuk kunyit bancuh ngan ayaq)
Cara-caranya:
-goreng tanpa minyak semua bahan * kemudian blend kering -sampai hampir jadi serbuk
-cuci bersih beras basmathi dan rendam 1/2 jam atau 1 jam
- panaskan minyak sapi,masukkan kayu manis,buah pelaga & bunga lawang.
-kemudian masukkan bawang besar dan bawang putih yg dihiris nipis(nak tumbuk/blend pun boleh)
-bila dah kekuningan, masukkan serbuk rempah yg di blend tadi.gaul sebati..kemudian masukkan beras.
-masukkan air stok ayam perasakan garam dan masak sampai nasi kering air.
-titik2kan pewarna dan biar seketika sebelum padamkan api...bila nak hidang baru gaul nasi biar bercampur warna
*boleh tambah daun ketumbar kalau nak bau lagi harum..potong daun & tabur atas nasi yg dah siap hidang
Resepi ayam(kambing pun bole cuma masa perap tu kna lama sikit lebih kurang 3-4 jam)
bahan untuk diperap (blend semua bahan)
3 inci halia
2-3 biji kunyit hidup besar ibu jari kaki Enot (hahaha..aku buat lawak ja nih, saiz apa pun takpa)
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan buah pelaga
1 sudu besar garam
2 sudu besar gula
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
* 1 ekor ayam dibelah 2 ( kelar2 skit2 kat isi ayam supaya rempah meresap ke dalam isi)
Cara masak ayam:
-blend semua bahan perap.gaulkan pada ayam dan perap lebih kurang 2-3 jam dan disimpan dalam peti ais.
-masukkan ayam dalam pemanggang, klu sesapa yg ada Magic Pan pun bole guna jugak.
-panggang sampai masak
*masa hidang potong ayam tu kecik2
Resepi salad/acar:-
-buah tomato
-timun
-lobak merah
-bawang
-blend semua bahan perap.gaulkan pada ayam dan perap lebih kurang 2-3 jam dan disimpan dalam peti ais.
-masukkan ayam dalam pemanggang, klu sesapa yg ada Magic Pan pun bole guna jugak.
-panggang sampai masak
*masa hidang potong ayam tu kecik2
Resepi salad/acar:-
-buah tomato
-timun
-lobak merah
-bawang
-Lada bengala (ala buah cabai yg bulat2 tu, ada kaler kuning,hijau atau merah)
*cili hijau
*garam
*gula
*cuka (1 sudu kecil)
*perahan limau nipis
*4-5 sudu besar air masak /air tapis
-potong dadu semua bahan bertanda( - )
-cili hijau tumbuk kasaq (nak hiris ja pun boleh)
-campur bahan dadu dan cili,tambah air,perasakan garam,gula,cuka dan perahan limau nipis/lemon
-nak lagi sedap blend sedikit buah tomato (sebiji lebih kurang) pastu gaul sekali dgan salad nih
*cili hijau
*garam
*gula
*cuka (1 sudu kecil)
*perahan limau nipis
*4-5 sudu besar air masak /air tapis
-potong dadu semua bahan bertanda( - )
-cili hijau tumbuk kasaq (nak hiris ja pun boleh)
-campur bahan dadu dan cili,tambah air,perasakan garam,gula,cuka dan perahan limau nipis/lemon
-nak lagi sedap blend sedikit buah tomato (sebiji lebih kurang) pastu gaul sekali dgan salad nih
Ayaq asam:-
-3 biji cili merah
-5 biji cili padi
-1 biji buah tomato
-1 biji bawang besar
- sedikit ja belacan (secubit ja)
-garam
-gula
-perahan limau nipis (boleh ganti ngn jus asam jawa)
-air masak (air tapis pun boleh)
cara:
blend semua bahan dengan air masak (agak2 air dalam 1/2 cawan)
-Siiiaappp...dah bole hidang dah, klu yg suka berkuah tu ble buat Kuah Dalca boh kacang panjang, terung, tomato, karot dan buah kundoq)
http://macosantana.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan