Mereka yang berpangkat
doktor menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing,
kerana daging kambing boleh menyebabkan panas badan. Ada juga doktor
yang mengatakan kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing
tinggi serta seringkali daging kambing dituding sebagai penyebab darah
tinggi dan sakit jantung.
Sebenarnya, daging
kambing adalah makanan kegemaran Rasulullah S.A.W. Setiap sunnah nabi
mesti ada kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi) tidak mahu kita
ikut sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan. Tetapi hakikat
sebenarnya banyak manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada
memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.
Daging kambing adalah daging yang paling baik
Kajian dari Persatuan
Jantung Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk mereka yang
mempunyai masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut
tinggi kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat.
Struktur molekul daging kambing yang berbeza menjadikan daging kambing
lebih mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang menjaga
kesihatan. Bukan setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan, daging
kambing mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah
kandungan mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori
daripada daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang
diperlukan ada di dalam daging kambing.
Pengurai Kolestrol Tepu
Daging kambing yang
rendah kandungan protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk
sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu
boleh dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3
tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan
hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan
ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang
terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan
dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan
yang digunakan untuk menyelaputi protein boleh mengakibatkan pembentukan
kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Sekiranya
kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak terdapat didalam darah, ia
boleh mengakibatkan masalah jantung.
Sodium yang digunakan
untuk mengawet daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk
kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat
daging burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang
dicampurkan dengan perasa makanan seperti MonoSodium Glutamat (MSG) juga
akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke
bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok .
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh
menguraikan kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit
darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar
dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit
darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala
penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.
Walaupun daging kambing
bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah
tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini
dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi
bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi
dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan
penyakit darah tinggi.
Lemak di bawah permukaan
kulit terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan
menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang
banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami
masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening
kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing.
Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam
badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran
seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi
yang tidak teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak
teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin
C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan
fungsi hempedu serta mencantikkan kulit.
Pengambilan protein yang
secara berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit
akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk
membentuk tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus
dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C
daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit
daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18)
berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi sebagai
penjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan
bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih
sayang.
Jantung akan menjadi
lebih lembut dan lancar pergerakannya apabila menerima kolestrol daging
kambing. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira.
Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona
dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan
dan mewujudkan perasaan kecintaan (kasih sayang).
Mereka yang mengamalkan
pemakanan daging kambing akan merasa tenang dan gembira serta mudah
merasa getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan daging kambing
sekiranya menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan
getaran kecintaan.
Inilah tipu helah yahudi untuk menjatuhkan umat islam terutamanya.
Wallahu'Alam.
*Sumber dari facebook.com
detik islam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan