Selasa, 27 Disember 2011

Kek Oren Blended

Salam ........resepi ni mbil dr kak fida myr........minta izin ya
 tepek kat sini .......kek ni sgt senang nak buat dan rasanya sungguh sedap
klau x percaya boleh try...
....



  • 1 biji oren (saya parut kulitnya dan diketepikan)
  • 3 biji telur
  • 1 cawan gula (resepi asal 2 cawan tapi nipun dah okey manisnya)
  • 1 cawan minyak (saya campur minyak masak Seri Murni dan minyak jagung)
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 1/2 st baking powder* (resepi asal 1 sudu besar)

Cara-cara:
  1. Panaskan oven 180'C. Alaskan loyang bersaiz 8" dengan baking paper.
  2. Ayakkan bersama bahan-bahan bertanda.
  3. Buah oren dibelah dan dibuang bahagian putih (bawah kulit oren). Buang biji jika ada.
  4. Dalam jug pengisar, masukkan buah oren yang dibelah, telur, gula dan minyak. Kisarkan sehingga gebu. (3 hingga 4 kali 'on' pun dah okey)
  5. Kalau jug pengisar anda besar, tak perlu keluarkan bahan kisar ke mangkuk lain, terus masukkan parutan kulit oren, gaul sekejap dengan spatula kemudian masukkan bahan yang diayak sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati.
  6. Tuang adunan dalam loyang dan bakar 50 minit atau sehingga masak (saya bakar 1 jam).
Sangat senang disediakan dan senang mengemas dan mencuci... hihihi.

pudingtapai

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...