Bahan-bahan:
200 gram daging dipotong kiub
200 gram kacang tanah [tumbuk halus]
200 gramkerisik
150 gram bawang putih
300 gram bawang kecil
50 gram halia
5 batang serai
50 gram serbuk kunyit
[ bawang putih, bawang kecil, halia dan serai dikisar hancur ]
3 helai daun limau purut
2 sudu besar gula merah
1 liter air
1 sudu gula
1/2 kotak tradisional santan
Cara membuatnnya:
1. Tumis dahulu bawang merah, bawang putih, serai, halia, serbuk kunyit sehingga naik bau wangi.
2. Selepas itu masukkan daging dan kacau perlahan-lahan hingga daging empuk dan cukup masak. Tambahkan air secukupnya.
3. Masukkan kerisik terlebih dahulu kemudian diikuti dengan gula merah, kacang tanah, garam dan akhir sekali masukkan santan.
4. Masukkan hirisan daun limau purut dan masukkan ke dalam masakkan .[mingguan wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan