Selasa, 13 Januari 2015

Resepi Kacang Kuda Goreng Pedas

Assalamualaikum

Hari ni nak share satu resepi favourite Mr Hubby. Resepi sebenarnya simple je . Cuma preparation lama sikit sebab kacang kuda perlu rendam dalm 4-5 jam sebelum di rebus. Tapi yang pasti hasilnya memang tak mengecewakan. Sesiapa nak kelainan untuk menu open house bolehla cuba. Sure menjadi rebutan.




Bahan-bahan

Kacang kuda
Cili kering (potong serong nipis-nipis)
Bawang merah (dadu halus)
Bawang putih (dadu halus)
Biji sawi
Daun kari

Cara memasak

Rendam kacang kuda 4-5 jam. Kacang kuda ni nampak je kecik tapi keras.
Rebus kacang kuda dengan air sehingga empuk. Masa merebus bergantung pada jenis kacang kuda. Bila dah hampir empuk masukkan garam
Toskan kacang kuda yang sudah empuk . Pastikan air kering
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili kering yang dihiris serong
Goreng sehingga hampir garing
masukkan daun kari dan biji sawi
Tutup api
Gaulkan bahan-bahan goreng bersama kacang kuda yang ditoskan tadi di dalam kuali
Tambahkan gula dan garam mengikut kesesuaian
SIAP

Simple je kan. Tapi bila dah makan sure susah nak berhenti. Tapi sesiapa yang sensitive badan senang berangin tu kena control-control sikit hehehe.

Cara lain boleh juga guna cili kisar masak macam nak buat sambal. Bila sambal dah garing dan kering gaul bersama kacang kuda yang di toskan.



SELAMAT MENCUBA


  
  bungakesidang.blogspot.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Berkenan .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...