Sabtu, 23 November 2013

Bagaimana "Rupa" Airmata Manusia Di Bawah Miscroskop


 
Airmata Kesedihan 

Airmata Mata Manusia

Manusia selalunya akan mengalirkan airmata apabila mereka sedih. Namun ada kalanya apabila kita terlalu gembira, airmata kesyukuran juga turut mengalir. Tapi airmata tetap airmata. Secara physicalnya tidak ada yang membezakan airmata gembira dan airmata sedih. Hanya emosi yang berbeza. 
 

Airmata Gembira & Sedih Berbeza


Tapi itu yang kita nampak luaran. Tapi hakikatnya airmata sedih dan airmata gembira adalah dua bentuk yang berbeza lahir dari dua emosi yang berbeza. Inilah hasil kajian yang dilakukan oleh jurugambar terkenal, Rose-Lynn Fisher untuk projek beliau, "The Topography of Tears". Untuk tujuan ujikaji beliau meletakkan air mata dari tiga situasi yang berbeza, i.e airmata kegembiraan, airmata kesedihan dan airmata yang mengalir kerana mengupas bawang di bawah mikroskop untuk melihat apa yang berbeza di antara mereka semua.

Airmata Emosi & Refleksi


Ketiga-tiga jenis air mata ini berlaku kerana tindakbalas yang berbeza. "Psychic Tears" (kebahagiaan, kesedihan) adalah disebabkan oleh emosi yang melampau. "Basal Tears" mengalir untuk memastikan kornea dilincirkan. "Reflex tears" (bawang, gas pemedih mata) mengalir sebagai tindak balas kepada sesuatu yang lain.
Hasil daripada pemerhatian tersebut, maka lahirkan tiga "Rupa" yang berbeza seperti di bawah:
Tears of joy and tears of sadness look different under the microscope
Airmata Sedih 
Tears of joy and tears of sadness look different under the microscope
Airmata Gembira 
Tears of joy and tears of sadness look different under the microscope 
Airmata Bawang 
 http://myblogsantai.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...