Jumaat, 29 November 2013

Melihat Perlaksanaan Hukuman Gantung,Pancung Dan Rejam Sehingga Mati


Hukuman gantung adalah menggantung seseorang dengan menggunakan tali gantungan ('simpulan hukum gantung') yang dibelitkan di sekitar leher yang mengakibatkan kematian. Cara ini telah digunakan sepanjang sejarah sebagai suatu bentuk hukuman mati, pertama kali diterapkan di kerajaan Persia kurang lebih 2500 tahun yang lalu. dan sampai saat ini masih digunakan di beberapa negara. Cara ini juga merupakan suatu cara yang umum dipergunakan untuk bunuh diri.
Hukum gantung ini banyak di gunakan oleh negara negara di dunia. walaupun majoriti pengguna nya adalah negara muslim. negara malaysia dan Singapura termasuk pengguna hukuman ini.

Beberapa gambar hukuman mati di negara Iran. Berdasarkan web tersebut, lelaki ini telah membunuh 22 kanak-kanak dan ada di antara mangsa (berumur antara 7 dan 13 tahun) telah dirogol sebelum dibunuh. Lelaki ini ditangkap, disebat dan digantung sampai mati.

Gambar ini menujukkan ketika seorang terhukum leher nya akan di masukkan kedalam simpul tali
Ketika Tali diangkat, seketika itu juga dia meninggal kerana tercekik. Dan Izrail pun menjemput nya.
Walaupun Sesorang itu di hukum secara mati, mayat nya tetap harus di perlakukan sebagaimana mestinya. di mandikan, di kafani, di solati dan di kuburkan.

Oke berikut nya kita bahas masalah Hukum Pancung

Memancung adalah tindakan memisahkan kepala dari badan manusia atau binatang. Biasanya dilakukan dengan kapak, pedang, maupun guillotine. Kata lain dari memancung adalah memenggal dan seseorang yang melaksanakan disebut Pemancung / Pemenggal.
Kalimat memancung boleh merujuk kepada sebuah acara / upacara tertentu, untuk memisahkan kepala dari badan yang telah mati. Pemenggalan kepala ini biasanya untuk sebuah piala, sebuah peringatan, untuk menghilangkan identiti mangsa, krionik dan alasan lain.

Pemenggalan leher sangat fatal akibatnya, dalam hitungan detik ke minit ketika terjadi adanya kematian pada otak tanpa sokongan salah satu anggota tubuh.

Memancung telah digunakan sebagai salah satu bentuk hukuman yang telah dilakukan selama pada masa seribu tahun. Pemancungan dengan menggunakan pedang , kapak , bahkan dengan senjata tentera terkadang dianggap sebagai salah satu cara terhormat untuk mati bagi seorang bangsawan, yang beranggapan bahawa sebagai prajurit , sudah seharusnya berharap mati dengan pedang dalam apa jua keadaan. Di United Kingdom ada anggapan bahawa pemancungan sebagai hak istimewa para lelaki terhormat. Pemancungan ini membezakan dari hukuman tidak terhormat ( keji) dari membakar seseorang hidup- hidup diatas tumpukan kayu. Pada abad pertengahan di Inggeris, sebuah pengkhianatan yang dilakukan oleh bangsawan akan dihukum pancung, bagi para pelaku bangsawan lelaki, termasuk kuda , akan digantung , diseret dan ditarik dengan kuda. Untuk pelaku wanita akan dibakar hidup -hidup di atas tumpukan kayu.

Sampai saat ini memancung juga masih wujud di negara Islam. contoh seperti Saudi Arabia. di Bandar Jeddah terdapat sebuah masjid. Masjid Itu dinamakan Masjid Qishas . Qisas itu arti nya semacam penebusan dosa gitu. Hukuman Mati di masjid ini biasa nya dilaksanakan setiap hari Jumaat selepas solat Jumaat . Terhukum di persilahkan dahulu untk mengikuti solat tersebut . dia diberikan shaf terdepan untuk solat. setelah itu dia baru di hukum di mesjdi itu . ketika sang Algojo ( mukanya biasa nya di tutup) memenggal kepala nya , para penonton yang ada di situ bukan nya pada histeris ketakutan contoh ya teriak ' HIIIIIIIIIIIIIII ' tapi malah bertepuk tangan. mengapa? kerana ini menandakan hukum islam masih belaku di bandar antarabangsa seperti Jeddah .


Ketika kepala sang terhukum sudah lepas dari anggota tubuh nya
Ok.seterusnya. Sekarang kita akan membicarakan masalah Hukum Rajam
Rejam adalah hukuman melempari pezina dengan batu sampai mati dan yang berhak menjatuhkan hukuman rejam itu adalah mahkamah tinggi suatu negara yang menganut hukum agama Islam. Perarakan rejam dengan cara, para penzina ditanam berdiri di dalam tanah sampai dadanya, lalu dilempari batu hingga mati.
Sampai saat ini banyak loh negara yang masih menggunakan undang-undang rejam. biasa nya hukaman ini di jatuh kepada orang yang sudah berkeluarga namun berzinah. sungguh ga tau diri banget yak. ini beberapa negara yang masih menggunakan nya:
1. Iran
2. Arab Saudi
3. Sudan
5. Pakistan
5. Beberapa bahagian Nigeria
6. Afganistan semasa pemerintahan Taliban.
7. Somalia
8. dll
Saya hanya ada gambar rejam dari somalia, selamat melihat!


Si terhukum telah dikuburkan hingga sebatas dada
lokasi Terjadinya hukuman ini
Ok kesimpulan nya adalah setelah kita melihat ini, hukuman yang paling tidak menyisa sang terhukum adalah hukuman pancung. namun untuk hukuman yang membuat sang terhukum dangat tersiksa adalah rejam. bayang kan sang terhukum dapat merasakan detik menuju kematian nya dengan rasa sakit yang sangat dahsyat
 http://tabekpuang.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...