Keunikan dan kepelbagaian makanan tradisi yang diperkenalkan oleh masyarakat tempatan Sabah hari
ini merupakan salah satu keistimewaan yang terdapat di negeri di bawah
bayu ini. Dalam entri ini, saya menyenaraikan beberapa makanan tradisi
bagi suku kaum kadazandusun.
Hinava
Hinava
Hinava merupakan salah satu hidangan tradisional istimewa bagi suku
kaum KadazanDusun di Sabah. Ia merupakan hidangan yang dihasilkan
daripada isi ikan segar yang dicampurkan dengan biji buah bambangan yang
telah diparut, cili merah, halia, bawang merah , limau kapas
dan garam. Isi ikan tersebut tidak perlu dimasak kerana ia akan masak
dengan menggunakan perahan jus limau samada menggunakan limau nipis
ataupun limau kasturi (menyerupai shushi). Terdapat pelbagai jenis ikan
yang boleh digunakan, tetapi biasanya isi ikan tenggiri, sungguhpun isi
ikan yu juga boleh digunakan. Selain itu isi sotong atau udang juga
boleh digunakan bagi penyediaan Hinava ini.
Noomsom
ikan (sada) tuhau (sejenis ulam) bambangan (buah)
Noonsom dikenali sebagai jeruk dalam Bahasa Malaysia. Terdapat
beberapa jenis Noonsom dalam masakan Kadazandusun, antara yang paling
popular ialah Noonsom Sada (Ikan), Noonsom Tuhau (ulam) dan Noonsom
Bambangan (buah).
Noonsom Sada - Ikan yang digunakan ialah jenis ikan air tawar,
dibersihkan dan dijeruk menggunakan isi buah Pangi (ditumbuk ), nasi dan
garam. Kesemua bahan tersebut akan dicampur dan diisi ke dalam bekas
botol/tajau kecil dan biarkan selama sepuluh atau dua belas hari sebelum
dihidangkan.
Noonsom Bambangan - Isi Buah Bambangan dihiris dan dicampur dengan biji
buah bambangan yang telah diparut dan sedikit garam. Apabila kesemua
bahan dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol atau tajau kecil dan
biarkan selama seminggu sebelum dimakan.
Noonsom Tuhau - Isi Tuhau (sejenis tumbuhan) dihiris halus dan dijeruk
dengan cuka, garam dan cili merah. Apabila kesemua bahan telah
dicampurkan, isikan ke dalam bekas botol dan biarkan beberapa minit
sebelum dihidangkan.
Pinaasakan
Pinaasakan merupakan sejenis hidangan yang dihasilkan dengan menggunakan
isi ikan (ikan air tawar/ikan air laut). Ikan akan dibersihkan dan
dicampur dengan sedikit biji kunyit dan halia yang telah ditumbuk,
sedikit biji asam jawa atau buah asam 'takob-bakob' , garam, serbuk
perasa dan sedikit air. Kemudian ia akan dipanaskan sehingga mendidih
sehingga air hampir kering.
Bosou
Bosou atau juga dikenali sebagai Tonsom merupakan salah satu merupakan salah satu hidangan sampingan tradisional istimewa bagi suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah.
Bosou merupakan makanan tradisi yang menyerupai perkasam atau 'jeruk'.
Bagi suku kaum Ranau, ia dikenali sebagai 'tinamba'. Bosou biasanya
dihasilkan dari ikan Kepayang atau daripada daging mentah hasil perburuan.
Cara Pembuatan:
Bosou disediakan daripada daging atau ikan mentah yang akan digaul
bersama-sama dengan nasi putih, garam, dan buah. Ia juga boleh ditambah
dengan buah nangka, nenas muda, dan tuhau bagi menambah perisa. Batang
pisang atau 'polod' juga kadang-kala dicampurkan kepada bosou ini. Pangi
iaitu sejenis bahan pengawet juga boleh ditambah untuk mengelakkannya
daripada menjadi basi dan berbau busuk.
Campuran ini kemudiannya akan diperam di dalam bekas dan ditutup rapat
selama seminggu atau sehingga betul-betul telah masak sebelum dapat
dimakan. Sekiranya nasi yang digunakan baru di masak, campuran itu akan
dibiarkan sehingga mencapai suhu bilik sebelum disimpan. Bosou biasanya
disimpan dalam bekas tertutup kemas dan kedap udara.
Oleh kerana bosou mempunyai bau yang kuat, biasanya bekas menyimpan
bosou dibuat kedap udara. Ini bagi mengelakkan ia menarik dan dicemari
lalat dan bagi mengelakkan pertumbuhan fungi. Bekas tradisi bagi
menyimpan bosou adalah botol berbentuk labu yang ditutup dengan lilin
lebah. Bekas tradisi lain termasuk kakanan (tajau), tetapi kini ia telah
digantikan dengan bekas plastik dan botol kaca. Biasanya bosou disimpan
selama lima sehingga tujuh hari sebelum dihidangkan.
Bosou boleh dihidangkan begitu sahaja atau dimasak terlebih dahulu.
Bosou biasanya dimasak bagi menghilangkan bau dan bagi menambah
perisanya. Bawang, cili , dan bahan lain boleh ditambah bagi menambah
perisa semasa memasak. Asasnya, masakan kaum dusun ini adalah makanan
yang direbus sahaja. Kebanyakan masyarakat Dusun menggemari
sayur-sayuran segar sebagai hidangan yang dinikmati bersama nasi putih
bersama bosou ini, sama seperti hidangan budu atau tempoyak yang
terdapat di semenanjung Malaysia.
Tuhau
batang tuhau hidangan boleh juga dijual
Tuhau adalah sejenis makanan tradisional kaum Kadazan-Dusun yang diperbuat daripada tumbuhan E. coccinea (nama saintifik). Tuhau banyak terdapat di Tambunan, Ranau dan Keningau, Sabah.
Batang tuhau yang baru diambil akan dihiris atau dihancurkan. Biasanya
tuhau akan dicampurkan dengan cili merah dan cuka untuk menambahkan
rasanya. Tuhau boleh dihidang sebagai makanan tambahan pada bila-bila
masa.
Sup Manuk Lihing (Sup Ayam Lihing)
Sup Manuk Lihing atau lebih dikenali sebagai 'Sup Ayam Lihing'
dalam Bahasa Melayu merupakan sejenis hidangan tradisional istimewa bagi
suku kaum Kadazan-Dusun, Sabah.
Bahan yang diperlukan ialah seekor ayam kampung , sejenis minuman keras
yang lebih dikenali 'Lihing' di kalangan kaum Kadazandusun dan hirisan
halia.
Cara menyediakan, rebus daging ayam yang telah dipotong dengan setengah
cawan lihing , hirisan halia, garam dan serbuk perasa. Biarkan ia
mendidih sehingga daging ayam betul-betul lembut sebelum dihidangkan.
http://blogsanasini.blogspot.com
tulakan.............................saya tau makanan sabah yang sadap-sadap sajatu ada bambangan,tuhau,hinava dan macam-macam lagi tu.........
BalasPadam