Sesuai di buat untiu berbuka nanti........ bahan yang digunakan mudah dan yang pasti murah...... bulan puasa elok kita buang sikap boros dalam berbelanja... jom layan resepi yang mudah disediakan dan yang pasti sedap
Bahan-bahan:
1/2 kg tauge celur sambil lalu / nak letak pucuk paku pun boleh
5 tangkai kacang panjang potong kasar
2-3 ekor ikan kembung - rebus dan ambil isinya tumbuk sedikit tapi jangan sampai lumat
1 cawan santan pekat - sheila hangatkan santan sekejap dlm 1-2 minit
2 biji lada merah - hiris
4 biji cili padi - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 labu bawang besar - mayang
1-2 sudu lad hitan -di tumbuk
2-3 biji limau kasturi - ambil jus
garam & gula
Cara-caranya
Masukkan tauge dan kacang panjang ke dalam sebuah bekas.
Masukkan semua bahan tumbuk kecuali santan.
Gaul rata dan ada rasa masam, manis, masin dan pedas
Tuangkan santan dan gaul sekali lagi.
Sedia untuk dihidangkan.
http://nshafea.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan