Selasa, 29 Oktober 2013

Resepi Ayam Buttermilk yang Mudah dan Sedap

ok jom buat Ayam Buttermilk yang sangatlah mudah untuk di masak
 
 
 
Bahan-bahannya :
  1. ayam yang telah di potong kecil-kecil [perap sekejap dengan kari]
  2. 3 sudu besar butter [ikut kesesuaian pada ayam banyak ataupun sedikit]
  3. 2 sudu besar tepung gandum
  4. 2 sudu besar tepung jagung
  5. 1/2 tin susu cair
  6. 3 bijik bawang kecil - hiris
  7. 3 bijik bawang putih - hiris
  8. cili api - di potong [kalau nak pedas letak banyak kalau taknak pedas tak payah letak]
  9. beberapa tangkai daun kari [lebih kurang 3 batang tangkai daun kari]
Cara nak memasaknya :
  1. gaulkan tepung jagung dan tepung jagung ke dalam ayam yang telah di perap dengan kari
  2. goreng ayam sehingga masak [guna minyak biasa sahaja]
  3. panaskan kuali, masukkan butter.
  4. butter telah cair, masukkan hirisan bawang, cili api, daun kari.
  5. setelah bawang sudah garing sedikit, masukkan susu cair. 
  6. setelah susu cair mendidih, masukkan ayam, masak sehingga memekat.
  7. siap untuk di hidang..sedap di makan masa panas-panas.


--Ayam Buttermilk--
ada kuahnya tapi di dasar mangkuk
anak-anak suka makan sebab ada rasa susukan
memang sedap
nak masak pun senang sangat
kalau ada yang tak suka ayam
korang boleh ubah dengan menggunakan udang...
selamat mencuba korang
 http://zarenaheeney.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...