nampak cantikkkkkkk ........kan
Jom la lihat dan
tengok bagaimana resepi dan cara membuatnya…selamat mencuba semua…
KEK OREO
ResepiAsal: Oreo Cup Cake
Sumber Resepi: Kak Azlita@Masam Manis
Dicuba oleh: Qasey Honey
Bahan2
Bahan2
125 gm butter
1/2 cwn gula
1 cwn tepung naik sendiri – ita guna tepung kek
½ sudu kecil baking powder – tepung dan baking powder diayak
2 biji telur
½ sudu kecil esen vanilla
4-6 keping oreo – kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya)
Caranya
1/2 cwn gula
1 cwn tepung naik sendiri – ita guna tepung kek
½ sudu kecil baking powder – tepung dan baking powder diayak
2 biji telur
½ sudu kecil esen vanilla
4-6 keping oreo – kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya)
Caranya
Campurkan butter, gula, tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup.Susun atas tray. Tuang adunan dalam loyang.
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama10 - 15 minit 20-25 minit atau sehingga masak.
Campurkan oreo dan kacau rata.
Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama
CAKE POP
Bahan2
Kek span secukupnya (QH guna kek oreo)
3 sudu besar atau secukupnya jem atau filing mengikut citarasa (QH guna filing oren)
300gm coklat susu kompaun (QH guna jenama beryl’s)
Lolipop stick secukupnya
Hiasan - hundred thousand, sprinkle, kacang/badam cincang
Caranya
Ramas atau hancurkan kek span tadi.
Masukkan jem atau filing dan gaul rata hingga kek menjadi moist.
Ambil
segenggam kek tadi dan bentukkan bulat. Timbang setiap bebola kek tadi
10gm untuk mendapatkan size dan berat yang sama. Teruskan sehingga
habis.
Sejukkan bebola kek tadi dalam peti ais selama 2 jam.
Setelah 2 jam, bolehlah memulakan proses menghias bebola kek.
Cincangkan coklat masakan dan cairkan dalam periuk secara double-boiler. Bila dah cair biarkan seketika.
Ambil batang lolipop dan celupkan sedikit hujungnya dengan coklat.
Kemudian cucukkan ke dalam bebola kek yg sudah disejukan tadi lebih kurang separuh kedalamannya.
Biarkan hingga ia keras seketika supaya ia tidak tercabut apabila dicelupkan ke dalam coklat cair nanti.
Celupkan
perlahan-lahan bebola kek ke dalam coklat, salutkan ia sepenuhnya.
Ketuk-ketukkan sedikit supaya lebihan coklatnya jatuh.
Bila dah siap dicelup, taburkan bahan hiasan yang disukai.
Bila dah siap, cucukkan
Cake Pop yang siap dihias pada polystyrene supaya coklat boleh mengeras
dan biarkan ia kering sepenuhnya. Teruskan menghias Cake Pop yang lain.
Siap dan boleh dinikmati.
http://qaseyhoney.blogspot.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan