Menikmati menu ini tatkala ia masih panas dan dihidangkan di dalam
‘claypot’ nyata cukup mengujakan, apatah lagi disulami dengan
ulam-ulaman dan sambal belacan. Nikmatnya sehingga menjilat jari. Bagi
penggemar asam pedas, pastikan anda mencuba Asam Pedas Ketam ini, lebih
sedap jika tahu rahsianya!
Bahan-bahan :
2 ekor ketam
3 sudu minyak masak
4 labu bawang merah } dimayang
2 sm halia }
2 sm lengkuas }
1 tangkai serai - diketuk
2 labu bawang besar }
8 tangkai cili kering }
3 ulas bawang putih } dikisar
2 sm kunyit hidup }
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
2 tangkai daun kesum
2 biji tomato
2 keping asam gelugur
3 gelas air
1 tangkai serai
Cara Membuat:
Bahan-bahan :
2 ekor ketam
3 sudu minyak masak
4 labu bawang merah } dimayang
2 sm halia }
2 sm lengkuas }
1 tangkai serai - diketuk
2 labu bawang besar }
8 tangkai cili kering }
3 ulas bawang putih } dikisar
2 sm kunyit hidup }
1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
2 tangkai daun kesum
2 biji tomato
2 keping asam gelugur
3 gelas air
1 tangkai serai
Cara Membuat:
- Tumis bahan yang dimayang sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.
- Setelah naik minyak, masukkan serai, bunga kantan, daun kesum dan asam gelugur.
- Masukkan air dan ketam yang telah dibersihkan. Masukkan juga garam, gula jika suka dan serbuk perasa secukupnya.
- Setelah mendidih dan ketam benar-benar masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan