Assalamualaikum...
Resepi Daging Palembang sangat femes seantero maya, cuma saya yg agak ketinggalan baru saja berkesempatan mencuba...menyesal pulak lambat menerai resepi yg senang tp hasilnya sangat mabeles..Kepada kawan2 yang pernah makan Daging Masak Hitam rasa Daging Palembang lebih kurang macam tu la.Cuma tak letak rempah kari jer dalam bahan.Daging Palembang ni saya makan bersama dengan Nasi Daging Berempah memang sangat serasi bersama. Okey tanpa membuang masa, jom kite semak resepi.
RESEPI DAGING PALEMBANG
Original : Kak Maria
Sumber Cuci Mata : Kak Amie, Kak MadihaA
Sumber : LiNa Pg
- 700 gram daging - potong lebar dan nipis
- 2 batang serai - dititik
- 500ml santan pekat (boleh gantikan dengan kerisik)-LiNa Pg gn 40g kerisik
- 1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals)-LiNa Pg letak 1/2cwn jer
- 1sb sos tiram
- minyak
- 1 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 3 cm lengkuas
- 15 biji cili kering (LiNa Pg guna 2sb cili giling)
Rempah Penumis:
- 3 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga keluar air daging dan biarkan seketika.
- Masukkan kicap dan diikuti dengan santan. Biarkan masak hingga daging mula empuk.(Cara LiNa Pg: Masukkan kerisik, biarkan daging hampir empuk baru masukkan kicap dan juga sos tiram)
- Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan