Untuk resepi kedua bulan Januari, kami mempersembahkan resepi
biscotti kacang rangup kami. Terdapat beberapa versi biscotti, ada yang
lebih tebal, ada yang nipis seperti kadboard. Ada yang hanya mengandungi
kacang, manakala ada yang juga mengandungi buah-buahan kering. Walaupun
terdapat resepi biscotti yang menggunakan seluruh telur, resepi kami
hanya menggunakan putih telur untuk menghasilkan biskut yang ringan lagi
rangup. Selain dari putih telur, resepi ini hanya memerlukan beberapa
bahan lain – gula kastor, tepung biasa, kacang (seperti badam,
pistachio, walnut) dan secubit garam.
menggunakan agen penaik, cuma pukulkan putih telur sehingga ringan gebu. Anda bebas untuk menggunakan mana-mana jenis kacang kegemaran anda, tetapi pilihan kegemaran kami adalah badam dengan pistachio atau walnut.
Selepas membakar adunan untuk kali pertama, anda perlu menghiris biscotti kepada hirisan nipis. Anda memerlukan pisau yang tajam, pisau roti yang bergigi sesuai untuk tujuan ini. Untuk mendapatkan hirisan biscotti yang senipis kadboard, biarkan di dalam peti beku selama 5 – 6 jam selepas dibakar untuk kali pertama dan kemudian hiriskan dengan pisau kepada hirisan setebal 2- 3 mm.
Ianya sempurna bila dicelup dengan kopi atau teh, atau dinikmatinya sendirian! Ia juga sesuai sebagai buah tangan bila melawat rakan-rakan dan ahli keluarga semasa Tahun Baru Cina.
Print / Cetak
Resepi Biscotti Kacang Rangup
Author / Pengarang: QL Chef
Recipe type / Jenis resepi: Snek
Cuisine / Masakan: Itali
Prep time / Masa penyediaan:
Cook time / Masa memasak:
Total time / Jumlah masa:
Serving for / Sajian untuk: 80
Ingredients / Bahan-bahan
- Putih telur 4 biji telur QL Deli Fresh atau QL Omega
- 100 g gula kastor
- Secubit garam
- 150 g tepung biasa atau serbaguna
- 100 g kacang badam
- 50 g kacang pistachio atau walnut
Instructions / Cara-cara
- Pukulkan putih telur dengan pemukul elektrik pada kelajuan yang pantas sehingga puncak lembut diperolehi.
- Tambahkan gula dan garam sedikit demi sedikit dan terus pukul sehingga puncak tegar diperolehi.
- Lipatkan masuk tepung dan gaulkan dengan sudu spatula getah sehingga sebati.
- Taburkan kacang kepada adunan dan gaul sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam 2 tin bersegi empat (10 inci x 5 inci) yang telah diminyak dan dialas dengan kertas tahan minyak atau parchment.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke 170 C selama 45 minit. Setelah siap, biarkannya menyejuk dan buangkan kertas. Biarkan di dalam peti beku selama 5 – 6 jam.
- Keluarkan
dari peti beku dan biarkan seketika selama 5 – 10 minit. Hiriskan
dengan nipis (ketebalan lebih kurang 2 – 3 mm) dan bakar untuk kali
kedua pada 150 C selama 15 – 20 minit atau hingga rangup. Terbalikkan
biscotti jika anda inginkan keperangan dan kerangupan yang sama pada
kedua-dua belahnya.
Petua QL Kitchen: Jika anda lebih suka biscotti yang lebih tebal, anda boleh menghiris biscotti dengan pisau bergigi selepas ianya menyejuk dari pembakaran kali pertama, tanpa dibekukan semalaman.
http://www.qlkitchen.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan