Musim panas sedapppppp makan ini ..... Ditambah cuti sekolah . Sekejap aje hilang daripada atas pinggan
Bahan-Bahannya:-
150 ml pati santan (guna santan kotak pun ok)
120 ml susu pekat manis
300 ml susu segar
2 biji telur grea A
Beberapa titik esen vanilla
2 camca besar gula*
1 camca besar air*(*bahan untuk karemal)
Cara membuatnya:-
- Satukan bahan2 untuk karemal dalam periuk dan masak sambil terus megacau hingga menjadi karemal keemasan. Tuang dalam bekas bulat berlubang tengah berukuran 18cm. Ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan telur dan pukul sedikit. Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul perlahan hingga gula hancur. Tuang santan, susu segar dan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
- Tapis adunan ke dalam acuan yang berisi karemal tadi. Bakar dalam oven secara "baine-marie"(dengan meletakkan acuan tadi dalam satu bekas dan tuang air panas dalam bekas tadi hingga separuh penuh) pada suhu 200C, selama 35 - 40 minit. Biarkan betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan