Hidangan nasi tidak lengkap andai tidak disertakan bersama menu sayur.
Salah satu hidangan ringkas namun menarik dari sayur-sayuran adalah
kerabu. Pelbagai jenis kerabu yang menyelerakan daripada
sayur-sayuran, ulam-ulaman, buah-buahan, daging, ayam dan sebagainya.
KERABU UDANG
Bahan-bahan:
400gm udang – direbus & dibuang kulit
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah } dipotong kecil
4 batang serai }
2 labu bawang besar – mayang halus
5 gm daun ketumbar dihiris
1 kuntum bunga kantan dihiris
2 sudu jus limau nipis
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
KERABU AYAM
Bahan-bahan:
300gm isi ayam
10 biji cili padi
5 tangkai cili merah
2 labu bawang besar
4 batang serai
3 helai daun limau
3 sudu kerisik
½ cawan santan pekat
2 sudu jus limau nipis
1sm belacan
Garam ,gula & bahan perasa secukup rasa
Cara-cara membuat:
KERABU IKAN
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung – direbus & dibuang tulang
200gm kacang panjang – dipotong kecil
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah } dipotong kecil
4 batang serai }
1 batang bunga kantan dihiris
2 helai daun limau dihiris
2 sudu air asam jawa
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
KERABU TELUR
Bahan-bahan:
5 butir telur – dibuat telur dadar dan dihiris nipis
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah }dipotong kecil
4 batang serai }
1 kuntum bunga kantan dihiris
2 sudu jus limau nipis
5 g daun selasih
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
Sajian ini adalah paling mudah dan mampu membuka selera anda setiap hari ketika berbuka puasa. Imbas menu ala-ala kampung sebelum balik ke kampung, ya tak?
mingguan wanita
KERABU UDANG
Bahan-bahan:
400gm udang – direbus & dibuang kulit
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah } dipotong kecil
4 batang serai }
2 labu bawang besar – mayang halus
5 gm daun ketumbar dihiris
1 kuntum bunga kantan dihiris
2 sudu jus limau nipis
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
KERABU AYAM
Bahan-bahan:
300gm isi ayam
10 biji cili padi
5 tangkai cili merah
2 labu bawang besar
4 batang serai
3 helai daun limau
3 sudu kerisik
½ cawan santan pekat
2 sudu jus limau nipis
1sm belacan
Garam ,gula & bahan perasa secukup rasa
Cara-cara membuat:
- Rebus ayam hingga masak dan ketepikan. Kisar cili padi, belacan dan kerisik bersama santan.
- Potong cili merah, serai, bawang besar dan daun limau.
- Gaul semua bahan hingga rata bersama jus limau dan bahan perasa.
KERABU IKAN
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung – direbus & dibuang tulang
200gm kacang panjang – dipotong kecil
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah } dipotong kecil
4 batang serai }
1 batang bunga kantan dihiris
2 helai daun limau dihiris
2 sudu air asam jawa
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
KERABU TELUR
Bahan-bahan:
5 butir telur – dibuat telur dadar dan dihiris nipis
10 biji cili padi }
5 tangkai cili merah }dipotong kecil
4 batang serai }
1 kuntum bunga kantan dihiris
2 sudu jus limau nipis
5 g daun selasih
Garam, bahan perasa & gula secukup rasa
Cara-cara membuat:
Masukkan kesemua bahan tersebut gaul hingga sebati dan siap dihidangkan.
Sajian ini adalah paling mudah dan mampu membuka selera anda setiap hari ketika berbuka puasa. Imbas menu ala-ala kampung sebelum balik ke kampung, ya tak?
mingguan wanita
Tiada ulasan:
Catat Ulasan