Pic dekat |
Kebetulan petai jeruk banyak lagi dalam peti ais. Itu aku jeruk banyak2 semasa petai bergayutan beberapa bulan lalu. Jadilah seperti gambar diatas.
Cara2 nak buat macam dibawah, agak2 je takde sukatan
Petai jeruk/segar dihiris/potong nipis atau tumbuk kasar jangan hacur sangat.
Bawang besar hiris
Cili api/padi tumbuk
Ikan bilis tumbuk segar atau digoreng ikut suka, tumbuk kasar
Udang kering segar atau goreng sekejap dan tumbuk kasar
Campak semua bahan dalam satu bekas
Letak sedikit garam
Perah asam limau
Dan gaulkan sekata dah siap
Kalau suka manis masam pedas masin sama rasa letak la secubit dua gula
Orang Negeri sembilan tak suka manis2 dalam lauk pantang besar tu, nanti tak lalu makan, tapi aku ni lidah antarabangsa semua masuk tak ada pantang.
http://resepiaku.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan