Ramai antara anda di luar sana gemarkan juadah laksa. Tidak kiralah laksa utara mahupun laksa johor pastinya membuatkan anda hendak lagi kerana kelazatannya.
Namun, pernahkah anda makan laksa sardine? Jika tidak pernah apa kata anda cuba sendiri dengan membuatnya di rumah sebagai juadah berbuka puasa.
Jom ikuti resipi mudah yang dipetik dari Wanista.
Bahan-bahan yang diperlukan:
• 1 paket mi kuning, dibasuh, dikeringkan dan dicelur
• 2 batang daun selasih segar atau ketumbar, dicincang
• bawang goreng
• limau kasturi
• 2 biji telur rebus, dibelah dua
• Garam secukup rasa
• 100ml santan kelapa
Untuk dikisar:
• 1 tin Sardin dalam Minyak Zaitun Ekstra Dara & Cili
• 2 cm kunyit hidup
• 3 batang serai
• bawang merah 80g
• 1 inci belacan yang sudah dibakar
• 3 biji cili merah
• Santan 100ml dicampur dengan 1 liter air
Cara memasak:
1. Didihkan bahan-bahan yang dikisar pada api sederhana dan biarkan mendidih selama 15 minit. Tambah santan berlebihan dan masukkan bahan perisa secukupnya.
2. Untuk menghidang, bahagikan mee ke dalam 4 mangkuk dan tuangkan sup panas. Hiaskan dengan selasih, goreng bawang merah dan telur, dan hidang dengan perahan limau.
Selamat berbuka & menjamu selera!
[Sumber foto: wanista.com]
Tiada ulasan:
Catat Ulasan